Фоти Фотев е носителят на престижното отличие „Художник на годината“ в Бургас. По традиция наградата бе връчена на празничния 6 декември в галерията на Дружеството на художниците.

13-членно жури избра Фотев пред другите двама номинирани за приза – Иво Бистрички и Севдалина Проданова. Победителят получи плакет с изображение на покровителя на художниците св. Лука и парична премия от Община Бургас.

Фоти Фотев е роден на 16 ноември 1941 г. в с. Раклица, Бургаско. През 1976 г. завършва Националната художествена академия - София, факултета по изящни изкуства, специалност „Стенопис“.

От 1994 г. е член на съюза на Българските художници. Член е и на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО). Членува и в Дружеството на бургаските художници.

Творби на Фотев са притежание на много частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Холандия, Англия, Испания.

„Морето в пейзажите на Фоти Фотев действа магнетично. Изграждано е със ситни плътни мазки. В това море трудно се плува. То те кара да стоиш на брега и те респектира със своята мощ, със своята тайнственост и красота“, казва изкуствоведът Пенка Седларска.

Моментът на връчването на наградата съвпадна с откриването на традиционната никулденска изложба, която може да бъде разгледана в галерията на Дружеството на бургаските художници.