Бургаският фоторепортер Татяна Байкушева изненада  приятно бургазлии с изложбата „Кулите на светлината”.  Фотосите представят фаровете по Южното Черноморие. Байкушева е избрала да запечата десетте морски фара, разположени от бургаското пристанище до Маслен нос.

Изложбата е продължение на предишна тема, свързана с показване на красиви места по Черноморието. За Татяна самите фарове могат да бъдат разглеждани като част от националното културно наследство на България.

По думите й те са много хармонични и красиви сгради. „Очевидно е, че хората, които са ги строили са си разбирали много от работата”, разкри фоторепортерът.

На Татяна й е трудно да избере фаворит сред фаровете, защото всеки един от тях е уникален и като че ли си има собствен характер.

„Най-интересни за хората може би ще бъдат морския фар край Поморие, защото е разположен на риф сред морето и е малко по-трудно достъпен. Както и фарът на Маслен нос, тъй като той може да бъде видян от лодка от морето, но гледните точки, които показвам са в рамките на военната зона и тя е трудностъпна”, разказа още Байкушева.

Тя призна, че е изпитала истински ужас навръщане от остров Свети Иван. Въпреки че е била в ръцете на опитен капитан силно морско вълнение едва не обръща рибарската лодка, с която са пътували. За щастие морското плаване се е разминало без инциденти.

Спомоществуватели за реализирането на изложбата  са Пристанище Бургас, вестник „Черноморски фар”, сайт „Черноморие.бг и Хидрографски район- Бургас към военноморските сили.

По повод прекрасната изложба издателят на вестник „Черноморски фар” удостои Татяна Байкушева с плакет за фаропазител. Байкушева получи и поздравителен адрес от капитан лейтенант Елица Тодорова.

Може да разгледате изложбата в изложбената зала на бургаската библиотека „П. Яворов” до края на месеца.