Веско Ешкенази с неговата скъпоценна цигулка „Гуарнери“, акордионистката Вероника Тодорова и Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов пренесоха бургазлии в света на красивата музика. Повече от час и половина продължи концертът на знаменития цигулар и неговите колеги в понеделник вечер в Летния театър. Именно от Бургас Ешкенази поднови националното си турне, което ще премине през още 5 български града.

Музикалното вълшебство започна с интерпретация за цигулка, акордеон и оркестър на знаменитата токата и фуга на Йохан Себастиан Бах, премина през филмовата музика на Джон Уилямс от „Списъкът на Шиндлер“, за да стигне до „Бохемска рапсодия“ на „Куин“ и „Трилър“ на Майкъл Джексън. Между тях прозвучаха и произведения на Вивалди, Моцарт, Пиацола и др.

Вероника Тодорова изпълни и авторското си произведение On the River, композирано в стил етно-джаз.

Бургазлията Гого Милтиядов, освен че дирижираше оркестъра по време на целия концерт, на финала посвири на пиано.

Сред зрителите бяха редица популярни лица, любители на класическата музика, на първия ред беше главният архитект на Община Бургас Емил Бурулянов. Публиката извика на бис няколко пъти музикантите, които я вдигнаха на крака с бурни аплодисменти.

А тези, които са пропуснали да чуят Ешкенази и компания в Бургас, могат да го направят тази вечер в Пловдив, в сряда на крепостта Туида в Сливен, в четвъртък в Ямбол, в петък вечер в Стара Загора и за последно в събота на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново.