100 копия на артефакти от Древен Египет разказват в Бургас недовършената любовна история на може би най-известния фараон – момчето-цар Тутанкамон. Уникалната експозиция гостува в Бургас и може да бъде видяна в Държавната опера през цялото лято.

Изложбата е повече от впечатляваща. Тук ще видите колесницата, на която младият Тутанкамон е намерил смъртта си. Златен трон, на който той е изборазен със съпругата си Анхесенамон – дъщеря на Нефертити и полусестра на Тутанкамон.

Златната маска на фараона и разбира се златните саркофази и мумията му. Докато се разхождате, обърнете внимание на малките златни саркофази. Те са на децата на Тутанкамон и Анхесенамон, починали още при раждането си. Ще видите и дървени кутии за игра, златни нагръдници и камата на фараона, която е изработена от извънземен материал. Древните майстори са направили оръжието от метеорит.

Фоайетата на бургаската опера ще върнат посетителите назад във времето, за да се докоснат до една мистична култура. И ако си мислите, че не си струва да идвате, защото изложбата е от копия, грешите.

Дори и в Египет няма да имате шанса да видите истинското съкровище, открито през 1922 година. Гробницата на Тутанкамон отдавна е затворена за туристи, а любопитните имат шанса да видят копия, подобни на тези, които гостуват в Бургас. 

Експонатите, които са показани в града ни са изработени от едни от най-добрите египетски реставратори, работили дълги години в египетския музей, разказаха организаторите на изложбата. Не я пропускайте, със сигурност ще останете впечатлени.

Изложбата ще бъде отворена за посетители всеки ден до края на септември от 10 до 22 часа. Цените на билетите са:

Редовен билет – 16 лв.

Ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания - 10 лв.;

Децата до 7-годишна възраст влизат безплатно, но задължително трябва да бъдат с придружител.