Двама млади и безкрайно талантливи бразилски музиканти ще покажат пред бургаската публика как може да звучи джазът, изпълнен от хора с гореща латино кръв. 

Пабло Маркине и Диого Монзо гостуват в черноморския град по покана на Петя Великова – артистичен директор на традиционната Лятна Академия на изкуствата, която вече близо 20 години води в Бургас и региона едни от най-известните имена в света на изкуството.

Концертът е част от проекта „Почит и пътища“, който се реализира по фонд Култура на Община Бургас. Той ще се състои на 14 юли / петък/ от 19.00 часа в залата на Областна управа, ул. „Цар Петър“ №1, вход свободен.

Клавирният джаз спектакъл носи името Различните лица на бразилското пиано. С проекта двамата музиканти завладяват публиката по цял свят. Освен в родната Бразилия, джазмените пълнят зали в Португалия, Унгария, Италия, Германия, Франция, Испания, Виена.

Благодарение на съдействието на бразилския Културен институт „Зенон и на Sofia Symphonic Summit, Пабло Маркине и Диего Монзо ще пристигнат и в България. Единствено публиката в София и Бургас ще има възможност да се наслади на техните изпълнения.

Пабло Маркине е изследовател на творчеството на Клаудио Санторо –известен бразилски композитор, който има връзки с България. През 80-те години на миналия век Санторо е бил-гост диригент на Софийска филхармония и е удостоен с орден за особени заслуги за популяризирането и на българската култура.

От своя страна Диого Монзо изследва творчеството на големия бразилски пианист и композитор Луис Еса – световно име в джаза, създал ненадминати произведения в стила на боса нова и самба. Еса е автор на композицията за песента „The dolphin“, която се счита за джаз стандарт. От неговата музика са привлечени световни имена в джаза като Стан Гец и Бил Еванс. Публиката в Бургас ще чуе този джаз стандарт в изпълнение на Диего Монзо.

„Аз като музикант се вълнувам много от срещите си с творци от такъв ранг. Това е изживяване, което трудно може да се опише с думи – то обогатява, кара

те да гледаш на света по различен начин. Слушах много записи на Маркине и Монзо и още от първото парче което чух, бях убедена, че публиката в Бургас заслужава шанса да се докосне до  тези двама големи музиканти“, споделя Петя Великова. Тя благодари на Нара Васконселос - директор на Бразилския културен институт „Зенон“, благодарение на която комуникацията с двамата пианисти е станала възможна.