Интересен и необичаен спектакъл ще могат да видят почитателите на танцовото изкуство в Бургас. Той се нарича „Драг он“ и е дело на международния проект „Стийм Руум“ (България, Македония, Испания, Швеция). Негови инициатори са Жана Пенчева, Александър Георгиев и Дарио Дамас.

„Драг он“ прави своята премиера в Бургас като част от 10-ото издание на Фестивала на българския физически и визуален театър и пърформанс „Ерата на Водолея“. Накратко казано – той представя трансформацията на различните човешки идентичности с езика на тялото. Това се случва чрез умела комбинация на музика, визия, хореография...

Името на спектакъла идва от драгинг практиките – съвременно културно течение, възникнало в САЩ. Представлява група от хора, създаваща защитено пространство, в което членовете ѝ могат да представят различните си идентичности. Това са шоу програми с много силно въздействащ външен вид на артистите. С течение на времето тази група развива т.нар. драгинг практики, в които те се преидентифицират в нови персонажи, използвайки специфични движения.

„Когато видите представлението в Бургас, едва ли ще свържите тази история толкова с тези драг персони. По-скоро ние използваме принципите, които за нас са били интересни, и с хореографски подход ги представяме на сцената. Форматът е по-различен от обичайния – излизаме извън представата за сцена-публика, опитваме се да сближим самото пространство с неговата публика. Пречупваме нещата и пред балканския мироглед - има и фолклор, който отива към шоу“, сподели хореографът на спектакъла Жана Пенчева.

Интересното при „Драг он“ е, че това е един проект, който претърпява постоянно развитие във времето. Началото му е поставено през 2018 г., а крайният резултат ще бъде презентиран догодина. Негови артистични представяния са правени вече в Хърватска и Чехия. След Бургас, където е допълнен и разширен, спектакълът ще гостува във Варна на фестивала „Движещо се тяло“. После той отива на гастрол в Словения и на остров Тенерифе в Испания. Финалният вариант на представлението ще бъде презентиран в столичния ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.  

В Бургас танцовият спектакъл ще може да се наблюдава в неделната вечер от 19,30 часа в зала 3 на Младежкия културен център. Входът е свободен.