Бизнесменът Стоян Караненов е дарил средства за реставрация на икона. Това беше съобщено по време на Нощта на музеите, която се проведе в морския град.

Иконата се намира в Историческия музей и на нея е изобразен св. Димитър. По думите на уредниците на музея Караненов сам е избрал този експонат сред множеството други иконни изображения. Това не е изненадващо предвид факта, че бащата на бизнесмена - хотелиерът Димитър Караненов, носи името на този светец.

Иконата датира от 1883 г. Тя е предоставена на бургаския музей от полицията. Произведението на изкуството е сред множеството експонати, конфискувани от органите на реда през 90-те години. В долния десен ъгъл, където е изписана годината на изографисването ѝ, стои името на Димитър Маков. Не е ясно обаче дали това е иконописецът, или човекът, дарил иконата на храма, където е била изложена.

В Историческия музей се намира и голяма икона на Христос Вседържител (Пантократор) – един от най-популярните иконографски образи на Иисус. Христос е изобразен в цялата си слава, с ореол от божествена светлина, в който са вписани три гръцки букви, предаващи божиите думи: „Аз съм това, което съм“. Иконата е реставрирана с обществени дарения от края на миналата година.

В Историческата експозиция вече се намира и лична кореспонденция от 1963 година, диригентския фрак и палката на маестро Емил Чакъров. С тях той печели международния конкурс за диригенти под патронажа на Херберт фон Караян през 1971 г., откъдето започва и забележителната му световна кариера.