Престижно отличие за млади бургаски таланти. 9-годишната Симона Иванова и 12-годишната Стефания Москалева Яцуник се завърнаха с втора награда от музикалния фестивал в италианския град Пизаро. Двете талантливи пианистки са възпитанички на музикалната школа“До ми сол“ с ръководител Елена Шемаева.

Симона се е представила с Турски марш на Моцарт, етюд на Паганини и Лебедово езеро на Чайковски. 9-годишната бургазлийка свири на пиано от две години, а преподавателката ѝ споделя, че Симона има изключителен усет към музиката.

Стефания е свирила Бах – Прелюдия в до мажор и Валс на Чайковски. Това е първа изява на международна сцена на двете момичета. Симона вече е участвала в международен конкурс, но той е бил он лайн. Тогава тя е спечелила трета награда.

Фестивалът в Пизаро е събрал музиканти от няколко държави, а единственото българско участие е било на двете бургаски момичета. Извън фестивалната програма Стефания и Симона са имали възможност да посетят къщата на Росини и да разгледат града, който е на Адриатическо море.

„Сега мислим и за фестивал в Австрия, тъй като това е държава с изключителни музикални традиции“, сподели пред Gramofona.com музикалният педагот Елена Шемаева.