Бургаски художници се включиха в работата на общинските екипи в битката срещу разпространението на коронавируса. Добрин Вътев и Атанас Стоянов пълнят дезинфектанти в Младежкия дом. Препаратите се наливат в пръскачки, които ще бъдат раздадени на домоуправителите на блокове в Бургас с цел дезинфекция на входовете на жилищните сгради.

„Напълнихме всички налични пулверизатори. После като осигурят още – и тях ще напълним“ – каза за Gramofona.com Добрин Вътев, който е председател на Дружеството на художниците в Бургас.

Той сподели, че в това кризисно време музата за рисуване не е изчезнала. Напротив – сегашното усамотяване заради мерките влияе ползотворно на творческия процес.

„През останалото време имам много бюрократична работа покрай Дружеството на художниците. Сега ми остава време малко да си почина и да рисувам“, казва Вътев.

В момента всички бургаски галерии са затворени поне до 29 март, като е възможно и след това да бъде удължено извънредното положение. Художниците обаче не са прекратили дейност – пренасочили са се към интернет. Дори са направили изложба във виртуалното пространство с детски рисунки, посветени на водата. Ако няма възможност да бъде отворена галерията скоро, обмисля се предстоящите изложби от графика на залата на ул. „Александровска“ също да бъдат направени онлайн.

Снимка: Община Бургас