С Порт Прим Арт Фест Бургас се върна към спомените си за един обичен свой син - и се запозна с ново театрално представление.

В Регионална библиотека на Бургас бе открита изложба в памет на големия художник Стефан Марков. Той бе представен в картини – морски и изпълнени с цвят, намерил мястото си по листата от ръчно направена от самия автор хартия. Експозицията допълваха литографии, създадени от бургаския творец за издания на "Кентърбърийски разкази" на Джефри Чосър и "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов. Налични на място бяха и томовете, които ги съдържат.

Тъмните им твърди корици крият богатството на двата вечни текста, впечатани в световната литература, допълнени по жив начин от рисунките на Стефан Марков. От тях надничат Бенковски, баба Тонка, Панайот Волов, Никола Обретенов - и съответно Рицарят, Търговецът, Игуменката и другите колоритни герои на Чосър. Гостите на събитието имаха възможността да разгледат и да направят част от своята библиотека и книгата - албум, посветена на Стефан Марков - "Музей под водата". Многобройните картини, снимки, текстове, събрани в изданието, формират цялостен пълнокръвен портрет на твореца с морска душа.

Изложбата събра много посетители, които споделяха спомените си за Стефан Марков със съпругата му Ева Стефанова и техният син Младен Марков. По случай събитието, Директорът на Регионална библиотека Бургас - Мария Бенчева поднесе на семейството на големия график и илюстратор  специален дар – архивни снимки на стария Бургас. Община Бургас, която е активен участник в подготовката и провеждането на Порт Прим Арт Фест също засвидетелства почитта си към твореца с богата флорална композиция. 

Официално изложбата откри идеологът на ППАФ и дългогодишен приятел на Стефан Марков – художникът Стефан Божков. Той разказа развълнувано спомени за: „Един приветлив, невероятен човек, който създаде линия в графиката, илюстрацията, визуалните изкуства; носител на много награди по света. Разказваше ми за баща си, капитана и спомени от детството си тук. Днешната експозиция е повод Бургас да се върне към този отличителен артист, за когото казват, че корабът му е акостирал в София, но котвата му е в родния Бургас. Да не забравяме и работата му в хартиеното издание на сп. „Лик“. Той проправи пътя на много млади автори като Греди Асса, Явора Петрова и много други“ – допълни емоционално Стефан Божков. Той изказа благодарности към публиката, избрала да отдели късния си следобед на изложбата и специално към семейството на Стефан Марков, пристигнало в Бургас специално за  експозицията.

Събитията за деня от Порт Прим Арт Фест продължиха с театрална премиера от 19:30 часа в НХК. На заден план на сцената в черно и бяло, акцент бе пишеща машина, заобиколена от книги. До нея, струпани на внушителна купчина, лежаха монохромни фотьойли „барбарон“. После, „Хората от Оз“, започнаха да ни запознават със себе си.

В ролите им са голямата Цветана Манева, Стефан Вълдобрев, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Радена Вълканова. Сюжетът ги маркира като обитатели на една сграда – в която някои са собственици на жилища, други – техни гости – но всички те определят като единственото най-хубаво място за живеене - защото е грозна – и непрактична – но пък толкова артистична. „Хората от Оз“ не е пиеса, която можеш да разкажеш.

Никой не умира, не глади, не злослови и не говори празни приказки. Тук всеки герой има свой пъстър свят, философия, извлечена от самата есенция на живите преживявания, през които е преминал – и я споделя с другите. Акцентът са откровените разговори – в които хората са не скрити, а откровено говорят в търсене на устойчиви истини.

Редактор, поет, богаташ, приятели, съсед със смешно име - който така и остава скрит от зрителите, са навързани в общ сюжет, който едновременно разказва и тълкува, поднася готови фрази, но и размисля. „Хората от Оз“ е чиста пиеса. В нея, театърът, любовта и приятелството са изпъкващи категории, а всеки писател може да открие размисли за своето поприще. Основното в нея, изрича героинята на Цветана Манева: „Да оставим всеки да бъде, какъвто си избере“.

Представлението силно повлия публиката, която  не само избухваше в смях на моменти и повтаряше някои от репликите, но и не остави актьорите да си тръгнат, буквално. На крака, бургазлии ръкопляскаха няколко минути и връщаха отново и отново изпълнителите на сцената. Всички желаещи имаха възможност да се запознаят лично с актьорите и да получат автограф.

Вторият ден от Порт Прим Арт фест донесе силни емоции на Бургас. Фестивалът на изкуствата е с организатор и спонсор Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас.