Бухалът Споти става модел за бургаски художници. Те ще могат да участват в уникален пленер за рисуване на хищни птици, който предстои през уикенда в Бургас.

Организатори на вълнуващото мероприятие са Юлия Красовска Y'Krasovska и Пламен Паскалев. Красовска е художник-архитект, основател и ръководител на Yuliia Krasovska Art School. Пламен Паскалев е зооинженер, развъдчик и специалист по хищните птици.

Той ще държи на ръка два часа Споти и гарантира, че птицата няма да помръдне, когато я рисуват. „Ако участниците искат, мога да им предложа африкански или индийски бухал, както и забулена сова, която е много интересна като визия. В природата дневните и нощните хищни птици прекарват много голяма част от денонощието на едно място.

Те хващат плячката си, изяждат я сравнително бързо и се изпълват с енергия. След това нямат нужда да летят и търсят още храна, както например правят зърноядните птици. Така че не е никакъв проблем бухалът да стои на едно място толкова време“, обясни експертът по хищни птици.

Паскалев добави, че дневните животни могат да се наблюдават и рисуват по-лесно в природата за разлика от нощните. „При тях нещата са доста по-сложни. Те се появяват, после изчезват и никога не знаеш кога отново ще се появят. Затова е много по-лесно да се рисува птица, която няма да избяга“, допълни Паскалев.

Той призова всички желаещи да не пропускат пленера в Морската градина, защото няма да има друга подобна възможност да рисуват жива хищна птица като модел, да уловят светлина, сенки и всичко, което могат след това да предадат от природата на платното.

Събитието се организира за първи път в България и ще бъде изключително предизвикателство за художниците. Уъркшопът ще се проведе на 13 август /неделя/ в часовете от 15:30–17:30 и 18:00–20:00 в Морската градина, до пясъчните фигури.