В БХА "Петко Задгорски" предстои да се проведе националната изложба - биенале за съвременно българско изобразително изкуство – "Приятели на морето", съобщиха от Галерията.

Изложбата възниква през 1968 година, като първа национална извънстолична експозиция.  Заради големия интерес у българските творци тя се налага като биенале  за съвременно българско изкуство. Изложбата се организира със съдействието на СБХ и Община Бургас и продължава до 1984 г.

След 20-годишно прекъсване биеналето е възстановено от Община Бургас, Дружеството на художниците – Бургас и БХГ „Петко Задгорски“. От тогава досега са проведени осем подновени  издания на изложбата и тази година предстои 9-ото издание. Основна и важна част от фонда на галерията са постъпления от творби, наградени, откупени и дарени от участниците в изложбата.

Тази изложба се е наложила през годините като една от най-престижните извънстолични изяви на българските художници. В биеналето имат право да участват с авторски творби всички български художници, които работят в сферата на живописта, графиката и скулптурата. Картините за участие в изложбата се избират от жури в 7-членен състав от утвърдени автори в изобразителното изкуство и представител на Община Бургас. Журито определя и наградените творби, които се експонират в залите на БХГ „Петко Задгорски“ и изложбената зала на Дружеството на бургаските художници. От 2006 г. се издава пълноцветен двуезичен каталог.