Мариян Иванов е девети в листата на „Възраждане“ за европейските избори. Завършил е специалност „Журналистика“ и близо 20 години е бил журналист, напуска професията като главен редактор на БНР-Бургас. Носител е на 5 национални международни награди по журналистика. В момента е един от четиримата общински съветници на „Възраждане“ в Бургас. Интервю на Грамофона нюз.

Г-н Иванов, каква е важността на изборите за Европейски парламент?

Огромна. Все пак едва на 5 години имаме шанса да гласуваме за наши представители в ЕП. Нека не забравяме, че европейските политики за добро или лошо оказват пряко влияние върху случващото се у нас, оказват пряко влияние върху законодателството ни. Разбира се, важно е да изпратим както в Брюксел, така и в София национално отговорни хора - такива, които поставят националния ни интерес на първо място.

Изместиха ли войните в Украйна и Ивицата Газа темите, свързани с проблемите на България?

Специално за Украйна – да. Няма и как да е различно, защото войната е близо до нас и ние сме замесени индиректно – с военната помощ, която изпращаме, със санкциите, които се наложиха на Русия, с бежанците, които приехме. Затова е важно да се посочи, че „Възраждане“ ще настоява на всички нива за спиране на тази военна помощ и за прекратяване на санкциите. Защото всеки един пистолет, образно казано, продължава да подклажда конфликта между САЩ и Русия, в който Украйна е просто инструмент и продължават да умират хиляди души от двете страни.

Кои според Вас са до момента политиките, които настоящите евродепутати не успяха да защитят?

Политиките, които не защитават националните ни интереси. Политики, които водят до по-малки субсидии за българските производители; политики, които водят до ограничение в износа; политики, които водят до тежки регулации, съсипващи българската икономика. За мен е важно, преди изготвянето на стратегически за ЕС документи, закони, регламенти и т.н., да се прави анализ за тяхната приложимост в страните-членки и да се взимат предвид особеностите на местната икономика, например.

Всички говорят за Зелената сделка и че тя не е изгодна за нас. Има ли реален шанс за промени и предоговаряне на тази сделка?

Трябва да се използват всички механизми за промяна на тези закони, част от т. нар. Зелена сделка, които са в ущърб на България. Затриването на въглищните централи и ликвидирането на стотици работни места е в ущърб на България. Саденето на фотоволтаици на плодородни земи и боденето на перки в морето – също.

Какви ще са каузите Ви в ЕП?

Тя ще е една – защита на българския национален интерес!

„Възраждане“ е с номер 12 в бюлетините за национални и за европейски избори!

Купуването и продаването на гласове са престъпления!