„Отказът да се правят реформи, отказът да се борим срещу корупцията и България да се развива напред, е рецепта за нестабилност. Всякакви хитрости могат да залъжат хората и да ги накарат да си останат една неделя вкъщи, но накрая взривът ще дойде, защото хората ще се почувстват измамени, окрадени, че пак ще бъдат мачкани”. Това каза в Бургас лидерът на „Да, България“ Христо Иванов.

Той пристигна вчера вечерта в морския град за среща-разговор със симпатизанти на партията. В обсъждането на политическата ситуация в страната участваха  кандидатите за народни представители от листата на коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България” в Бургас Димитър Найденов, Божидар Божанов и Александра Стеркова, както и кандидатите за европейски парламент Стефан Тафров и Елисавета Белобрадова.

„Трябва да съумеем да мобилизираме избирателите. Говорете със своя кръг от близки и приятели и им кажете, че ако допуснат да останат вкъщи и да не гласуват, по този начин ще прехвърлят гласа си на човек, на който ще му бъде хвърлена една петдесетолевка и ще му бъде казано как да гласува.

Някой беше изчислил, че ако в България има избирателна активност като в Германия или в Чехия, ДПС ще има само 15 депутата. Излезте и гласувайте, за да ги потопим, защото това е начинът за един ден да елиминираме тяхното влияние. А те правят точно обратното-опитват се да ви убедят колко е гадно и казват: стойте си вкъщи. Забележете в настоящата предизборна кампания колко пъти Бойко казва  - аз и Делян, като сиамски близнаци са. Той основно затова говори-те двамата, но българите не искат това нещо повече. То няма да е вечно”, коментира още лидерът на „Да, България”.

По думите на Иванов промяната за една по-добра България вече е започнала, но за да бъде доведена докрай, е важна ролята на хората-избиратели.

Христо Иванов допълни, че освен депутати от партията в българския парламент, е нужно да има народни представители и в европейския.

„Кандидатите за европарламента от нашата листа трябва да са там, за да могат да се противопоставят, за да могат да питат колегите от европейските семейства докога ще си затварят очите за корупцията в България, за да се промени отношението към страната ни.

Когато ГЕРБ и ДПС държат българските гласове, онези в Европа си говорят с тях, защото гласът на България се представлява от тях. И какво се оказва накрая - не ни харесва тази работа, ама не сме и сигурни дали да излезем и да гласуваме, за да я променим. Е, как тогава да стане промяната?”, попита няколко пъти лидерът на „Да, България”.

Бургаският кандидат за депутат и втори в листата Димитър Найденов също призова хората да излязат и да упражнят правото си на вот на 9 юни. Според него двата вида избори са важни и не бива да ги подценяваме. Припомни, че промените в Конституцията, в частта съдебна власт са преодолели нещо, което не е било постигано от 30 години.

Кандидатът за депутат Димитър Найденов

„Намери се мнозинство от 160 депутати, което да я промени така, че да отвори вратата за приемането на изцяло нов закон за съдебната власт. Нещо много важно - прокуратурата шумно обяви в лицето на г-н Сарафов, че делото за „Барселонагейт” се прекратява. Само че на страницата на прокуратурата това прекратяване не е качено. Какво излиза, че на думи е прекратено, обаче на дела може би още не е. И може би някой отново дисциплинира г-н Бойко Борисов. Този някой е с доста по-голям обем , винаги стои зад Борисов и с който се кани да управлява”, коментира Димитър Найденов.

Пред присъстващите на откритата среща той припомни как през изминалото управление се е повишил средният доход за страната, както и пенсиите, без да се е налагало увеличение на данъците за бизнеса.

Кандидатът за народен представител и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов сподели какви промени са направени в сферата на дигитализацията и премахването на излишни документи.  

Кандидатът за депутат Божидар Божанов

„Приехме доста мащабни измерения в Закона за електронното управление, което означава по-малко удостоверения, по-малко администрацията да казва отидете на другото гише или до другия град. И всичко това означава 70 % по-малко бюрокрация, или 70 % по-малко разкарване на гражданите и бизнеса по администрациите. Когато всичко става електронно, се елиминира корупцията. Когато елиминираме дребната и средната корупция, правим България по-добра. Когато хората виждат, че решаваме техните проблеми, това дава сили”, обяви още Божанов.

Неговата колежка, юристът  Александра Стеркова засегна темата за българската култура. Кандидатът за народен представител бе категорична, че за културата няма кой да се погрижи и за култура не се говори.

 „Причината това да се случва е, защото развитието й, достъпът до култура, създава едно образовано и богато общество. А създадено такова, то не се манипулира толкова лесно. Най-важното е, че трябва да имаме качествена и достъпна култура”, счита Стеркова.  

Кандидатът за депутат Александра Стеркова

„Докато бяхме в управлението успяхме да повишим бюджета за култура до нива, което никога не е било. В бюджета за 2024 година има предвидени допълнително почти 100 милиона лева за конкретни секторни политики. С постановление на Министерски съвет парите вече се раздават.

Вдигат се стандартите за заплата на служителите в музеи, галерии и библиотеки, което също не се е случвало много, много дълго време. Успяхме да се преборим със сценичните изкуства да се махне таванът за финансиране, преборихме се да влезе регистърът на професионалните артисти, което ще даде гаранция за създаването на реални политики в областта на културата”, допълни кандидатът за депутат от Бургас.

По време на срещата с бургазлии всички кандидати за народни представители обявиха, че по-кална предизборна кампания не са наблюдавали. Обяснението според тях е, че двете големи политически партии ГЕРБ и ДПС не са успели да обяснят защо са свалили последното правителство на България. „Не могат да кажат на избирателите, че залогът в момента е огромен, защото става въпрос за разпределението не на властта на централно ниво, а става въпрос за съдебната власт, за регулаторите, които трябва да се попълнят”, допълниха от „Да, България”.

Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България” е с номер 14 в изборната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.