На най-различни места ще могат да гласуват европейските граждани на предстоящите през юни избори за Европарламент, събощи Нова тв. Традиционно се отварят секции в дипломатическите представителства на страните, но има и други възможности. Румънците ще могат да гласуват и в спортна зала в Амстердам, поляците – в църква и две читалища. Финландците, за които тази седмица започва предварително гласуване, могат да гласуват в посолството на страната си в Хага, но също и в хотел до централната гара в Амстердам.

По пощата

Белгийците могат да отидат в резиденцията на посланика в Хага, за да гласуват. Френските гласоподаватели могат да упражнят своя вот в консулската служба в Амстердам и в лицея "Винсент ван Гог", френско училище в Хага. Италианците могат да гласуват, наред с други места, в Италианския културен институт в Амстердам.

Испанците, португалците, словенците, естонците, латвийците и хърватите могат да гласуват в дипломатическите представителства на своите страни. Останалите избиратели трябва да гласуват по пощата от Нидерландия. Това се отнася за германците, датчаните, гърците, австрийците, люксембургците и литовците. 

Има обаче и държави, в които гражданите, живеещи в чужбина, нямат право да гласуват. Това са Чехия, Словакия, Унгария, Ирландия и Малта.

Къде гласуват българите?

Българските избиратели могат да гласуват на 9 юни в две секции в Българското посолство в Хага, но и в още 22 секции, разположени в цялата страна. Те са в Айндховен, Амстердам, Арнем, Бреда, Ваалс, Венло, Грьонинген, Делфт, Енсхеде, Заандам, Лелистад, Леуварден, Маастрихт, Наймехен, Ротердам, Тилбург, Утрехт, Хага, Харлем и Хилверсум. Адресите им могат да бъдат намерени на сайта на МВнР.

Новият Европейски парламент ще има 720 места, разпределени според броя на населението. Германия има максималния брой от 96 места. Нидерландия има 31 места, с 2 повече от предишния европарламент. България ще има същия брой евродепутати – 17.