Цончо Ганев бе водач на кандидат-депутатската листа на „Възраждане“ в Бургас и София. Какъв е неговият прочит за изминалите избори? Интервю на Грамофона нюз

Доволни ли сте от резултатите на партия „Възраждане“ на национално и бургаско ниво?

Аз и партия „Възраждане“ смятаме, че няма как да сме доволни от тези резултати заради слабата избирателна активност. Това е отказ на българите да поемат отговорност и да гласуват. Тази апатия в обществото показва, че не сме спечелили тяхното доверие и че имаме още много да работим.

Няма да изтъквам факти като тези, че партията ни надгражда с още един депутат повече от предишния парламент и че сме втора сила в Бургаския регион.

Най-важното сега е това, че хората отказват да гласуват.  Този вакум, който се получава от ниска избирателна активност, води до придобиване на тежест на корпоративния, купения и етническия вот. Всички виждаме вече каква тежест има ДПС в Бургаска област и каква роля започва да играе. Тези, които не гласуват, трябва да се замислят и да не се учудват, ако на следващи избори ДПС стане първа политическа сила и управлява.

Няма да са виновни купените гласове, нито корпоративният вот или етническият вот, идващ от Турция, а това, че 70 % от хората отказват да отидат да гласуват. Има една мисъл, зад която заставам: „Когато отвратените не гласуват, управляват отвратителните.“ Това е реалната политическа ситуация в страната ни към днешна дата.

Иначе пак казвам -  „Възраждане“ е втора политическа сила, но това нищо не значи, при положение, че имаме тотален срив на доверие на национално ниво за политическата система.

В деня на изборите Вашият лидер каза, че българският народ е забил звучен шамар на собствената си държава. Вас заболяли Ви от този шамар?

Естествено. Реалното и трезвото сочи, че 70 % от хората в България казват, че няма да гласуват. Това е изключително сериозно, защото това е абдикация от държавност.

Как може да се промени апатията у хората?

Това, което правим ние от „Възраждане“ е да налагаме последователност в политиките. Вярваме, че дори и най-големите критици на партията ни, не могат да отрекат, че сме последователни в своите политики. Тези, които ни подкрепят, го правят не за да стане някой от нас министър и да влезем в изпълнителната власт, а за да наложим политиките, зад които заставаме.

И точно това е пътят да спечелим доверието на избирателите. Да, той е най-бавен и отнема време, но трябва с делата си да го докажем. Ние имаме търпение, но лошото е, че в обществото ни има вече една голяма апатия. В икономически и външен план България няма време, ние демографски изчезваме, но в крайна сметка това иска българският народ и нищо насила не може да се направи.

Водихте две листи – в София и Бургас. Решихте ли откъде ще влезете като народен представител?

ЦИК все още не обявява окончателния резултат с имената на народните представители. Това трябва да стане днес или утре най-късно, тъй като има срок от няколко дни, в който законът дава възможност дадена политическа сила ако има притеснения за неправилно отчитане на гласовете по секциите, да обжалва и чувалите да се отворят. Нека да изчакаме списъка на ЦИК и веднага ще обявим кои са ни депутатите по места, които влизат и кои се пренареждат.

Коментарът Ви за партия „Величие“ и това, че бе наречена изненадата на поредните парламентарни избори?

За 48-то Народно събрание имаше политически субект с лидер Стефан Янев, който бе създаден с цел да оцепи едни 5 % от гласовете на „Възраждане“. Формацията стана факт, тя влезе в парламента. Първото, което направи, е да подкрепя ГЕРБ и ДПС в опитите им да направят правителство. Формацията отпадна за 49-то Народно събрание. Сега тези, които седяха зад Стефан Янев, застанаха зад „Величие“ и по същия начин ги вкараха в последния момент. „Величие“ е поредният американски проект, който разбива това, което се случва като виждания за патриотично развитие на държавата ни.

Ще ви дам малко цифри и факти-преди половин година за местните избори във Варна проверих данните на партия „Величие“, които са 0,5 %. Половин година по-късно те имат 5 %. Само ще кажа на хората, които се чудят и се колебаят как стават тези чудеса – ами не стават!

Ние 10 години дълбаем в политиката, доказваме се с думи и дела и стотици хиляди срещи, за да спечелим доверието на една част от хората и да влезем в парламента. Няма как за 6 месеца само с you tube канали и Tik-tok клипове да влезеш в парламента. Естествено, че ГЕРБ и ДПС наляха гласове в тях, за да ги вкарат и да отцепват гласове от „Възраждане“. Фактите са такива – добри, лоши – ние ги приемаме и трябва да се борим с тях.

Според Вас ще се състави ли правителство или отиваме на нови избори наесен?

Колкото и да е абсурдно за някои, е съвсем естествено да има правителство. В предишното правителство ние отново отказахме да сме управляващи. Ако някой живееше с мисълта, че политическите субекти са създадени като такива в лицето на ПП-ДБ, които трябваше да вкарат Борисов и Пеевски в затвора, то това не се случи, а напротив-  управляваха заедно повече от 10 месеца. Какъв би бил тогава проблемът ГЕРБ-ДПС и Величие да управляват, или с ПП-ДБ. Или това, което БСП днес казаха официално, че те са готови да подкрепят програмно, експертно правителство от правителството на ГЕРБ и ДПС.