С пълна листа с кандидати за общински съветници тръгва на избори местната структура на Възраждане. Първите десет души в нея, както и основните приоритети представи по-рано пред журналисти депутатът и зам.-председател на Възраждане Цончо Ганев.  Той бе категоричен, че местните политици влизат в битка за кмет и Общинския съвет напълно самостоятелно.

„Няма да участваме в никакви коалиции, защото трябва да поемем отговорност като една от най-големите парламентарни партии. Работим и ще работим през цялата кампания, за да спечелим максимално голямо одобрение в подкрепа на избирателите в община Бургас. Ще работим за мнозинство в ОБС –Бургас и това не е самоцел“, обяви Цончо Ганев.

По думите му идеите в бъдещия местен парламент, които биват предложени от други политически сили, ще бъдат приети от „Възраждане“, стига те да са добри, полезни и да са насочени към хората.

Първи в листата на партията ще е кандидатът й за кмет в Бургас Тодор Ангелов. Втори е организационният секретар, икономистът Александър Койчев.

Той е убеден, че в малките населени места трябва да има ускорен темп на инвестиции, понеже те изостават много от развитието на централната градска част. „Общината трябва да създаде нужните условия, нужната инфраструктура и социалната инфраструктура, за да не бягат хората от околните села“, коментира Койчев.

След него в листата е добре познатото лице от протестите в Бургас, Виктория Върбанова.

Четвърти е дългогодишният журналист Мариян Иванов. „На Бургас му липсва възраждане. От години прави впечатление къде и как се инвестира. В крайните квартали на Бургас – Лозово, Долно Езерово, Горно Езерово или Сарафово например, се инвестира когато останат средства и ако останат средства. Ще  подкрепя казаното веднага с един пример:

Когато жителите на Рудник и Черно море излязоха да протестират заради отвратителния път, по който се движат, тогава зам.-кметът по строителство инж. Чанка Коралска каза – ами то има проект, обаче той струва 2,5 милиона и ако ги отделим за този квартал, другите квартали ще останат без пари. Това какво означва, че хората от Рудник и Черно море са втора или трета категория ли?“, посочи Мариян Иванов.

Депутатът Цончо Ганев допълни, че след Северозапада, Бургаският регион е един от най-бързо изчезващите и намаляващите.

„Статистиката от университетите в областта показва, че децата на Бургас отиват приоритетно в Пловдив и София, а друга част направо в чужбина. Нивото на заплащане в общината не е такова, каквото бихме искали и това го казва официалната статистика, а не ние от Възраждане. Фактите са просто притеснителни.

И екологията не е на ниво. Оказа се, че да живееш в Бургас е опасно и рисково. В национален мащаб се прави всичко възможно рафинерията да бъде ликвидирана и вече са предприети първите стъпки от управляващата сглобка. Виждаме едно апатично бездействие от страна на Общинския съвет в Бургас. Каква позиция взе той по отношение на закриването на Нефтохима? Какво направи действащият кмет по тази тема – абсолютно нищо“, коментира народният представител Ганев.

Той и кандидатите за общински съветници са категорични, че на повърхността всичко в Бургас е лъскаво, лустросано и проспериращо, но реалностите са съвсем други.

„Имаме налице ниско заплащане, туризъм, който намалява и се превърна в алкохолен туризъм, усвояване на едни евросредства, които са добри, но за огромно съжаление фирмите не ги използват по предназначение. Би могло с тях да се направят три пъти повече неща. Умишлено се държат проекти, които не се реализират, за да може предизборно да се активират и да се каже, че в следващия мандат ще се работи по тях“, добави още Цончо Ганев.