Васил Терзиев е новият кмет на София. Той печели битката за кметския стол срещу Ваня Григорова при 34,1% избирателна активност, сочат първите данни на "Алфа Рисърч". 

Васил Терзиев е получил 49,7% подкрепа, а Ваня Григорова - 43,8%. 6,5% са отбелязали "Не подкрепям никого".

Възможно е данните да се променят при паралелното преброяване. 

Данните показват, че в София по-малко избиратели са дали своя вот в сравнение с първия тур. Предпочитан в столицата е машинният вот - 68% са гласували по този начин, а 32% с хартиена бюлетина.

В екзитпола за Велико Търново кандидатът на ГЕРБ Даниел Панов води с 50,7%, втори е Йордан Терзийски, кандидат на ПП-ДБ, с 40,6%

Екзитполът за Русе показва убедителна преднина на Пенчо Милков, кандидат за кмет на коалицията "БСП за България" - 62,2% пред Иван Иванов, кандидат на ГЕРБ - 30,7%.

В Хасково Станислав Дечев е с 60,3%, а Николай Ставрев с 34,6%.

В Пловдив битката за кметския пост печели кандидатът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров с 53,2% от гласовете. За съперника му в надпреварата - Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, вота си дадоха 41,2 на сто от отишлите до урните. "Не подкрепям никого" - 5,7%.

Във Варна борбата е изключително оспорвана. Според първоначалните данни Иван Портних от ГЕРБ е бил подкрепен от 45,1% от гласувалите, а кандидатът на ПП-ДБ Благомир Коцев е с резултат 48,9%. "Не подкрепям никого" - 5,9%.

Категорична победа над опонента си записа и Валентин Христов от ГЕРБ в Плевен. Зад него застанаха 61,8 на сто от гласувалите плевенчани. Досегашният градоначалник, независимият кандидат Георг Спартански, остана втори в надпреварата с 32,5 на сто от гласовете. "Не подкрепям никого" - 5,7%.

Данните на „Галъп”

И според данните на „Галъп” името на новия градоначалник на София е Васил Терзиев от „ПП-ДБ (Спаси София)”. Той е избран с гласовете на 50,8% от отишлите до урните на балотажа. За Ваня Григорова от Местна коалиция „БСП за България” вота си са дали 45,2% от гласувалите в неделния ден. "Не подкрепям никого" - 4%.

В Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ печели местните избори с 52,8% срещу 41,5 на сто за конкурента му за кметския пост Ивайло Старибратов от ПП-ДБ. "Не подкрепям никого" - 5,7%.

Според първоначалните данни на „Галъп” във Варна Благомир Коцев от ПП-ДБ е взел 49,4% от гласовете на отишлите до урните.  Досегашният градоначалник Иван Портних от ГЕРБ е с резултат 45,3 на сто. "Не подкрепям никого" - 5,3 процента.

В Благоевград издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев печели вота с 49,5%, докато опонента му - независимият кандидат Илко Стоянов, е подкрепен от 48,1% от избирателите. "Не подкрепям никого" - 2,4%.

Източник: Епицентър. бг