Силно представяне на Движението за права и свободи в община Поморие. Официалните данни показват, че седем населени места от общината ще се управляват от кметове на ДПС, спечелили още на първия тур.  Това са Косовец, Страцин, Белодол, Гълъбец, Порой, Дъбник и Габерово.

В сравнение с изборите преди 4 години, сега те са с едно повече.

Равносметката от местния вот преди дни показва още, че след 16 години поморийското село Гълъбец също ще има кмет от Движението за права и свободи. Досега населеното място се управляваше 3 мандата от Тодорка Липчева от БСП,  а преди нея управник беше независимият Ахмед Солак. Преди тях начело на населеното място е бил Халил Солак.

От 29 октомври кметът на Гълъбец се казва Атанас Тодоров.

Партийни лидери коментираха пред екипа ни, че Движението за права и свободи ще има и силна роля при взимането на решенията в Общинския съвет в Поморие.

Сега ДПС излъчва шестима общински съветника. Мнозинството ще е за съветниците от партия ГЕРБ, които са 8. Коалицията ЗНС /Земеделски народен съюз, Продължаваме промяната-Демократична България и Има такъв народ) излъчват 5 съветника, БСП за България – 2.

Макар от Движението за права и свободи категорично да не толерират преференциалния вот, голяма част от листата се опитвало да я пренареди чрез преференции, но неуспешно.

Запознати с изборите отбелязват голяма подкрепа към двама съветници. Това са Христо Широков и младежкия лидер на ДПС-Поморие Сезгин Кадил.