Съдът направи нова проверка на бюлетините от вота в созополското село Зидарово. Кандидат-кметът Стойчо Петков пусна жалба срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което Христо Бардуков  бе обявен за победител. Разликата между двамата е десет гласа, а в петък в Бургаския Административен съд ръчно броиха и описваха бюлетините, съобщава БНР Бургас.

В съда бяха оспорени деветнадесет бюлетини от две секции, каза адвокат Богдан Йорданов и обоснова мотивите за подаването на жалбата така:

„Запечатването не е извършено по законоустановения ред, установи се безспорно, че липсват печати на общинската и на секционната избирателна комисия, което създава предпоставки за подмяна на вота. Има и доста подправяния в протоколите, както и разминаване в първоначално описаните данни“.

Жалбоподателят Стойчо Петков допълни:

„Гласували са много при неговата жена, която е била председателка със счупени лични карти, списъците и протоколите имат задрасквания. Има нарушения, които адвокатите ги посочиха, а съдът ще си каже думата“.

Драмата в Зидарово, освен изборна, е и много, много лична. Изгубилият изборите кмет е бивш тъст на спечелилия Бардуков. В селото имаше две избирателни секции, а местните разказват, че в едната член била бившата съпруга, а в другата настоящата жена, с която живее на семейни начала спечелилият. А бившата жена пък е дъщеря на изгубилия изборите Стойчо Петков.

Дали ще бъдат касирани изборите в созополското село Зидарово или съдът няма да уважи жалбата, ще стане ясно в понеделник, когато ще излезе решението на магистратите.

Паралелно в Съдебната палата течеше още един съдебен процес, свързан със същите лица, но в Окръжния съд. Тримата обвиняеми за побоя на кандидата за кмет на село Зидарово Христо Бардуков остават в ареста. Окръжен съд - Бургас потвърди взетата от първата съдебна инстанция мярка за неотклонение „задържане под стража“. А Христо Бардуков си е извадил нови медицински документи и леката телесна повреда вече ще бъде квалифицирана като средна телесна... сагата продължава да се заплита.

 

Снимки: https://bnr.bg/burgas