Севим Али е народен представител от „Движението за права и свободи“ в 44-ия, 45-ия, 46-ия, 47-ия и 48-ия парламент. Бе зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографска политика. За пореден път е водач на кандидат-депутатската листа на ДПС за 2 МИР-Бургас. Интервю на Gramofona.com преди предстоящите избори на 2 април. 

Г-н Али, остават броени дни до парламентарните избори на 2 април. Кои са силните страни на кампанията на ДПС в Бургаска област?

Водим позитивна кампания, защото вярваме, че с диалог и с разум можем да достигнем да повече хора. Кампанията, която водим е насочена към общностите, но и към всеки отделен човек. Има достатъчно кризи, с които трябва да се справим, за да си позволим да увеличаваме страховете на хората. Нашите срещи преминават с уважение и респект към хората, защото те са истинският двигател  за развитието на Бургаска област, а ние сме техните представители в Народното събрание. Тяхната мъдрост, надежда и заръки ни мотивират да направим всичко възможно да заслужим тяхното доверие.

Другата ни силна страна е екипът, който водя. Всеки един от тях е достоен да бъде част от 49-я парламент, защото това са професионалисти, изградени личности с политически опит, които  са доказали, че могат да носят отговорност. От както съм водач на листата на ДПС за 2 МИР Бургас, всеки един от кандидатите е представител на местната общност. Това са местни лидери с авторитет, които постоянно са сред хората и познават проблемите на всяко населено място.

Ние от ДПС имаме самочувствие на хора, които през годините са доказали своя политически ангажимент, партия с висок национален и международен авторитет, хора, които са доказали своята професионална и лична отговорност. Имаме историческа мисия и това ни дава сили да работим за постигане на нашите цели и задачи, заложени в предизборната ни програма. Това е другата ни силна страна и ние положихме огромни усилия тя да достигне до повече хора и повече хора да припознаят в нея изхода от кризите.

Силна енергия в кампанията ни даде и нашият председател г-н Карадайъ, който показа своето доверие и подкрепа  към нас, екипът на ДПС- Бургас при посещението си в Бургаска област.

Но най- голямата ни сила са хората, с които се срещаме ежедневно. Това са хора различни- млади, стари,образовани, мъже, жени,  работещи и пенсионери, от града, от селата. Тяхното доверие е нашата сила. А с такава сила можем да направим чудеса на 2 април!

Всяка политическа партия дава рецепта за решаване на кризите в страната. Каква е рецептата на ДПС?

Рецептата е Разум, Отговорност, Диалог. Ние от ДПС, апелираме за пореден път към политически партии за диалог, чрез който да се намери най- добрата формула за управление на страната ни. Диалог, който да замести това убийствено противопоставяне между отделните политици, което отрови и обществото ни. Ние от ДПС апелираме политическите партии да загърбят тяснопартийните си интереси и партийният егоизъм да отстъпи пред отговорността да бъде съставено редовно правителство и да имаме работещ парламент.

Апелираме към разума на всеки един български гражданин, на всяка една българска институция и политически субект, да преодолеем насажданите с години враждебност и разделение и поне сега да се обединим около националния интерес. А националният интерес е добруването на българския народ, повишаване на доходите, разкриване на нови работни места, достъпни образование и здравеопазване, подкрепа за най- уязвимите и справедливост за българските граждани.

Вероятно повечето са обезверени, уморени, дори отчаяни от политическата реалност. Именно затова и тези избори в неделя са толкова важни. Те са съдбовни за развитието и демокрацията в България, те са залог, че тази политическа криза ще бъде преодоляна. Защото всяка друга криза, а те никак не са малко, може да бъде решена, ако се реши политическата криза. Повече от всякога имаме нужда от работещ парламент и стабилно правителство. И не като декларация, а като действие и резултат.

Кои са акцентите в предизборната програма на ДПС, които считате, че ще допринесат за разрешаването на кризите у нас?

Нашата предизборна програма  има за основна цел политически диалог за съставяне на редовен кабинет със следните приоритети:

Антикризисна програма, която да защитава доходите на хората. Антикризисната програма на ДПС има и една по-дългосрочна цел, а именно ограничаване на демографската криза и подобряване на демографските показатели за България.

Конституционна съдебна реформа. Ако тук не сме решителни и обединени от разум и отговорност, рискуваме отново да отнемем чувството на справедливост и почтеност, което дължим на хората. Припомням, че единствената партия, която внесе в Народното събрание проект за промяна на основния закон в частта съдебна власт, бе ДПС.

Ние предлагаме три мерки, които да ни гарантират влизането в Шенген и Еврозоната, а именно  икономически растеж, привличане на чужди инвестиции и нисък държавен дълг, за да спре порочната практика да завещаваме на децата и на внуците си нашите задължения. А тези мерки могат да бъдат изпълнени в обозримо бъдеще, ако Програмата на ДПС намери място в следващото управление на страната.

И не на последна място осигуряване на европейско финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост и оперативните програми. Тези средства са ни необходими в най- кратък срок, защото решаване на кризите не могат да чакат. Но за да получим тези средства, трябва да приемем още доста закони и най- важното - да направим реформи в различни обществени и икономически сектори.

Увлечени в предизборен популизъм, повечето партии не смеят да кажат на избирателите си, че за да преодолеем тези кризи, всички ние трябва да положим големи усилия, че наготово нищо няма да получим и за всяка победа и за всяка преодоляна криза или решен проблем, трябва да дадем най- доброто от себе си като народ. А най- доброто е да бъдем обединени в една обща цел.

Кои проблеми на хората от Бургаска област ще поставите в дневния ред на 49-тото Народно събрание?

Това, което сме правили с колегите в предходните парламенти, ще продължим да го правим и сега. Първо и в спешен порядък стартиране на планираните инфраструктурни обекти в областта, осигуряване на финансиране за опасни и рискови участъци от междуселищни пътища, достатъчно средства за общините, за да могат да осигурят безопасни пътища в общините си, улици и тротоари в населените места.

Добрата и безопасна пътна инфраструктура е необходима за развитие на туризма, бизнеса и търговията. Дори и новите високотехнологични производства искат добра пътна инфраструктура. С особено внимание ще продължим да работим по проблемите на земеделските производители. Те могат да разчитат на нас.

Ще поставим въпроса за достъпността до здравеопазване в малките населени места в Бургаска област.Тук искам да добавя, че съм поел личен ангажимент към многоуважаван от мен специалист да поставя въпроса за решаване на проблемите в неонатологията, а така също и за подпомагане  в сферата на редките заболявания.

А моята лична кауза и ангажимент като политик винаги са били младите хора. Като член на парламентарна комисия, която е работила в сферата на младежта, съм използвал всяка възможност да поставям за решаване на техните проблеми.

Целият ми съзнателен политически живот е минал с тази кауза, защото вярвам, че именно младите хора- образовани и обществено активни са най- голямото ни богатство като нация. Моят ангажимент ще бъде младежките политики и мерки за младите предприемачи да стигнат до повече млади хора в Бургаска област.

Г-н Али, имате ли самочувствието и увереността, че на тези избори отново ще спечелите три мандата?

Вярвам, че представителството на ДПС- Бургас в Народното събрание ще бъде силно и много активно. Убеден съм, че нашата кампания е успешна и ще постигнем желания резултат. А за една успешна кампания е от изключително важно значение доверието на хората в нас, политиците и активистите на Движение за права и свободи.

Три мандата не са самоцел. Това са трима лидери, които ще защитават интересите на местните хора и ще ги представляват в най- висшия орган в държавата. Това е отговорност и много работа, нещо което вече доказахме.

В момента ние мюсюлманите имаме ифтар, като част от празника Рамазан. Това е време, когато се събираме семейството, близки, приятели и цели общности и споделяме обща трапеза като знак за щедрост и ангажимент за благотворителност.

След три седмици и нашите сънародници християни ще отбележат Великден като споделят трапезата с близките си със щедрост и благотворителност.

След като можем да бъдем еднакви в различията си, можем да имаме общи цели. И от нас политиците зависи в различията си да намерим онова общото, което ни сплотява като народ и което ще ни изведе от кризите.

Затова и ние, кандидат- депутатите от листата на ДПС -Бургас поемаме ангажимент пред жителите на Бургаска област, че ще положим всички усилия за преодоляване на политическите  различия чрез диалог, разумни решения и отговорни политики.

Към нашите симпатизанти и съмишленици отправям апел да гласуват с разум и отговорност, защото сме изправени пред важен и съдбовен избор.  Съдбовен избор, който всеки от нас трябва да направи, за да гарантираме сигурност и спокойствие, по-високи доходи и работни места, работещ парламент и правителство, което да ни изведе от кризите, които ни връхлитат ежедневно.

Нека го направим в неделя с Разум, Отговорност и Диалог!

На изборите на 2-ри април гласувайте с номер 13 в бюлетината за „Движението за права и свободи”. Купуването и продаването на гласове е престъпление!