Политически скандал в Средец. Докато всички опозиционери се обединяват около кандидатурата на Иван Кичев за предстоящия балотаж, досегашният кмет Иван Жабов и бившият кандидат-кмет от СЕК Николай Стоилов се оказаха от една страна на барикадата. След като стана ясно, че не печели на първи тур, Жабов направи обръщение във фейсбук страницата си. Там той е публикувал снимка, на която е написано, че ПП СЕК го подкрепя за кмет на Средец.

Последва гневна реакция от партийната централа. От СЕК разпространиха изявление, че не са давали подкрепата си Жабов. Нещо повече, партийните символи били ползвани без тяхно знание и за това на Жабов ще бъде потърсена отговорност, се казва в позицията на Средна европейка класа.

„ПП СЕК съобщава, че не подкрепя г-н Иван Жабов за кмет! Повода за това известие е публикация в социалната мрежа Facebook, където той обяви своята кандидатура за кмет на град Средец подкрепена от нас. Искаме ясно да подчертаем, че тази публикация е лично мнение на г-н Жабов и не е в съответствие с официалната позиция на централното ръководство на Партията!“, се казва в гневната позиция.

И докато политическите наблюдатели коментират скандала, който започна да поутихва, масло в огъня наля доскорошното протеже на СЕК Николай Стоилов. Младият политик беше кандидат за кмет от партия СЕК, но най-изненадващо обяви своята подкрепа за основния си опонент. „Моята цел е създаване на възможности и развитие на община Средец. Проведох среща с инж. Иван Жабов, в която обсъдихме общите приоритети за развитето на общината и възможностите за съвместна работа. Готов съм да работя с неговия екип в ресор европейски политики, международна дейност и образование“, казва Стоилов в позиция, публикувана от сайта Флагман.БГ.

„Стоилов беше част от гражданската квота. Той не е член на СЕК и не е упълномощаван да дава изявления от името на партията“, обяви нейният председател Константин Бачийски. Нещо повече, Бачийски подчерта, че СЕК категорично не подкрепя Иван Жабов, а изявлението на Стоилов определи като „плод на лични договорки“, но не уточни какви точно са тези уговорки.