Съдът отмени решението на ЦИК за смесеното отчитане на гласовете на хартия и на машина. 

Още след приемането то предизвика вълна от негативни реакции и доведе до оставката на говорителя на комисията Цветозар Томов.

Сега ЦИК е задължено да преразгледа решението. Делото беше образувано по жалби на коалиция „ПП-ДБ”, коалиция „Левицата”, Обществения съвет към ЦИК и сдружение „Гражданска платформа на Петър Славов”. Те определиха решението като нарушение на Изборния кодекс и изразиха притеснения за възможни манипулации.

Днес от ЦИК защитиха решението си в съда. Стана ясно, че снощи е имало прегласуване, но то не е променено, като против са гласували само председателят Камелия Нейкова, говорителят Росица Матева и Цветозар Томов.

„Това е незаконосъобразно решение, защото не дава възможност за отделно отчитане на вота - задължение предвидено в Изборния кодекс. Не случайно законодателят е въвел това задължения, защото дава гаранции за точно отчитане на нашите гласове”, заяви Надежда Йорданова от ПП.

„След приемане на решението на ЦИК се появих гласове, че не е правилно и трябва да бъдат поотделно отчитани. Това е сценарий, който сме виждали и преди”, каза Никола Минчев.

„В момента сме свидетели на театър и преден цирк. Представете си Ципов не се съобразява с разпорежданията на Борисов, че няма да брои отделно хартиените и машинните бюлетини”, коментира Мая Манолова.

„Не виждам проблем да има 2 колонки и да се отчете това. Но какво решение ще вземат е тяхна работа и не мога да им се меся”, каза Борисов.

 

Източник: Нова телевизия