Разсеяни членове на секционна избирателна комисия не знаели, че трябва да вземат флашките, в които се съхранява паметта от изборните машини.

В края на изборния ден те попълнили необходимите протоколи, приготвили си документите и отишли в Районната избирателна комисия, за да отчитат вота на съгражданите си.

„Приехме им документите, но се оказа, че членовете на съответната СИК дори не знаели, че трябва да извадят флашките от машините“, разказа за куриоза председателят на Районната избирателна комисия в Бургас, адвокат Михаил Хаджиянев.

„А по това време машините вече са натоварени в тировете и пътуват за София. Нали можете да си представите, какво се случва“, допълва юристът. Наложило се полиция да спре тира, да го отвори и да се открият съответните машини, за да се вземат флашките и да се предадат в РИК.

Куриозът е от 2021 година. Пак в същата година, която беше рекордна по избори за България, представителите на бургаска СИК се появили без попълнен протокол.  Председателят и двамата членове на комисията носили чувалите с бюлетини, но дори не си направили труда да ги преброят.

„Отделихме ги в залата настрани и ги накарахме да преброят всички бюлетини и да си попълнят протокола“, разказа Михаил Хаджиянев. В момента той и  колегите му от Районната избирателна комисия в Бургас подготвят безпрецедентна кампания, за да няма хаос в изборната нощ.

Във всички предизборни щабове ще бъдат предоставени копия на протоколите, за да могат на място членовете на секционни комисии да се упражняват в попълването им. Самата РИК ще е отворена постоянно за представители на СИК-овете, които искат предварително да попълнят протоколи и да се консултират с експерти.

„Каним всеки един председател да дойде тук и да се упражни под наш надзор и да попълни протокола. Ако трябва ще попълни и втори“, обясни председателят на РИК. В комисията ще си водят списък от кои секции са дошли представители, за да може след вота да се направи и анализ дали обучителната кампания е имала ефект.

В деня на голямото обучение, което е за всички секционни комисии също ще се раздават примерни протоколи.

Тази година секционните избирателни комисии са изправени пред сериозно предизвикателство, защото ще трябва да обработват данните и от машините, и от бюлетините, а част от данните ще трябва да се изчисляват на място в СИК-овете. 

„Нищо страшно няма, аз съм сигурен, че с мерките, които предприемаме и с малко внимание в изборната нощ, ще постигнем добри резултати“, обясни председателят на РИК Бургас.