Бургаският административен съд прие новата експертиза за повторното преброяване на бюлетините от вота в Бургас. Магистратите обаче не уважиха основните възражения на Константин Бачийски от ПП СЕК по делото.

В заключението си вещите лица посочват, че е имало 41 бюлетини попълнени с различни химикали и по различен начин, но въпреки това те са зачетени като валидни. Въпросните бюлетини били в полза на партия СЕК. Като невалидни са отбелязани само 23 бюлетини, в които експертите са установили двойно гласуване.

Защитата смята, че новата експертиза не е коректна, а в нея имало нови стряскащи неща.

„Като се почне първо от обстоятелството, че има указания дадени от ЦИК, които не са спазени. Има бюлетини от друга страна, които са с едни и същи знаци и избирателно са преброени в едната посока, а другите в другата. Третото което е, че има жалби и нарушаване на правата на наблюдателите, които сами по себе си дават съмнения у нас за правилното преброяване и безпристрастност”, каза адвокатът на СЕК Богдан Йорданов.

Днес по време на делото адвокат Богдан Йорданов поиска съдът да изслуша двама наблюдатели от секциите в изборният ден, които според него не са партийно обвързани с партия СЕК, а са представлявали други политически сили.

„Те бяха хора от други политически сили, които щяха да докажат едно единствено нещо, че преброяването което е извършено е било субективно. И в доста отношения е било неправилно”, обясни Йорданов.

Според адвокат Йорданов, новата експертиза коренно се разминава с тази, която изготвиха първите вещи лица. Той я определи като:

„Учудващо и стряскащо е, но вече всичко е възможно. Не може според мен да има такива големи драстични разлики, но съдът дори не позволи да изясним политическата принадлежност на настоящите назначени вещи лица, а това също има значение за техния субективизъм”, каза адвокат Богдан Йорданов.

От Общинската избирателна комисия, която е страна по делото коментираха, че реално стряскащата информация в експертизата е наличието на бюлетини, в които е гласувано с два различни химикала.

"Това, което вещите лица установиха и мен лично ме озадачи безкрайно, е обстоятелството, че върху едни същи бюлетини са налице отбелязвания, които вещите лица са констатирали с различна химикална паста. Парадоксално още повече е, че върху някои от бюлетините своеобразният "избирател" е гласувал с преференция със знак V,  а за партията е дал своя вот със знак Х. Тази шизофрения и шизофренно поведение се преповтаря в някои от секциите по няколко пъти, което ме навежда на мисъл за допълнително третиране на бюлетините по определен начин от някого. Това със сигурност е извършено според мен след извършване на самия вот, след гласуването от съответния избирател като въпросният извършител може да се търси в редиците на Секционната комисия или в редиците на други, които са имали достъп до бюлетините, каквато беше групата на вещите лица дали заключението по преди това, което не беше прието. Според мен тук се констатира в това дело, че бе направен опит гласът на избирателя в определени бюлетини да бъде заменен. Най-вероятно това, което е станало е, че е имало недействителни бюлетини, с които избирателят е гласувал само с преференция като е добавен съответен знак за партия",  коментира адвокат Георги Михов, който представлява ОИК Бургас. Очаква се съдът да се произнесе в рамките на месец.