Хартиени или не - предава се прекалено голямо значение на темата с бюлетините. Всъщност, когато имахме възможност за машинно гласуване по време на парламентарния вот, отново имаше ниска избирателна активност. Хората се вълнуват от тези неща, но отново не отиват до урните.

Въпросът е, кое е това, което омаломощава гражданите. Осезаема е кризата с държавността и лисата на държавници. Вместо тях от години ние сме ангажирани с политици и партии. И именно те са причината интересът към управляващите да е толкова нисък с всеки изминал вот. Това коментира в ефира на Дарик, д-р Зияд Ел Масри и чрез парабола сравни настоящото управление:

„Една държава била завладяна и поданиците й отведени в робство в друга държава. Когато двамата владетели се срещнали, покорителят попитал победения цар, как е допуснал подобна загуба. В другото царство били отишли дори и неговите съветници и знатните особи. Победеният владетел отговорил: „Направих една грешка. Дадох големите дела в ръцете на малките, а малките дела в ръцете на големите“.

Тази история ми прилича на ситуацията, в която се намираме в момента. Управляват ни не държавниците, а малките хора от големите партии, твърди той. „Хора, които дори не са живели в България в момента решават големите въпроси. Повечето ни министри дори не можем да им запомним имената, няма хора с история или такива, които позваваме“.

По думите му, ефектът от слабостите на управляващите, липсата на отчетност и култура на поведение в политическите среди у нас не само води но слаба икономика, а до още по-негативен сигнал и вътре и извън страната.

„Ние сме в една непрестанна турбулентност – всичко се клати. Докато ни убеждаваха, колко е ниска инфлацията, сега вече това не е тема, защото всички ние усещаме до какви нива е стигнала. Можем да обвиним всички световни процеси извън страната, но пак няма оправдание за действия вътре в нея, които създават непрестанна несигурност и промяна на решенията.

Липсва отчет на първите 100 дни и каквито и да било обяснения за действията във властта. Шест години след заявката за медицинските хеликоптери, все още няма нито един.

В навечерието на зимата, нас отново ни занимават с техните политически игри. А въпроси като този, какво е бъдещето на „Лукойл“ в България е отворен.

Неяснота има и относно предстоящата зима, в която предстои отново темата за горивата, електроенергията, цените на основните продукти. Вместо тях, проблемите отгоре се решават с нов ръст на минималната работна заплата, което поставя бизнесът в позиция да освобождава персонал.

На този фон горещата тема, която ни се поднася е отново битката на няколко политически сили и техните марионетки. Гражданите и управляващите в една малка държава са отдалечени на толкова голямо разстояние, колкото са отдалечени Изток от Запад“, коментира още д-р Ел Масри.

Източник: Дарик