Санкциите срещу Русия, които страната ни въведе преди година, са една от основните причини за галопиращата в момента инфлация. Това коментира пред Gramofona.com кандидат-депутатът от „Възраждане“ и водач на листата от Бургас Цончо Ганев.

„Преди една година, когато избухна военният конфликт в Украйна, първата реакция на българското правителство, което тогава беше от „Продължаваме промяната“, „Доносническа България“, БСП и „Има такъв народ“, беше да въведат нови санкции спрямо Руската федерация. Спряха доставките на газ.

Ние тогава от трибуната на Народното събрание предупредихме, че това ще коства много финанси на икономиката и на държавата ни, ще коства евентуално покачване на инфлацията и тежката цена ще я платим всички ние. Никой не ни чу тогава“, коментира Генев и допълни, че тежката икономическа ситуация в момента е плод на недалновидната политика, водена от последните правителства.

Цончо Ганев предупреди и за още една опасност, пред която сме изправени в момента. Това е влизането в еврозоната, без страната ни да е подготвена за тази толкова сериозна крачка.

„Факт е, че дори и към момента, в това безумно време, някой иска България да влезе в еврозоната. Натискът за влизането ни е голям, но това потвърждава максимата, че ние всички ще платим цената като граждани и данъкоплатци.“

Ганев напомни и думите на финансовия министър Росица Велкова, която предупреди, че може да се наложи преизчисляване на курса лев – евро.

„В момента съотношението лев – евро е 1 към 2. Когато се промени този курс и съотношението вече е 1 към 2,5 или дори към 3, това означава едно нещо. Ние ще имаме реално по-малко евро. Т.е. веднага ще обеднеем с 30-40%, още при обмяната на лева с евро“, обясни Цончо Ганев.

„Това е една от огромните цени, които ще платим. И ако до вчера някой можеше да каже, че за това, за което ние от „Възраждане“ говорим и заради което направихме референдум, е наша спекулация, то сега и финансовият министър потвърди нашите опасения“, заяви Ганев и предупреди, че най-вероятно част от партиите в следващия парламент все пак ще опитат да форсират влизането ни в еврозоната.

„Точно за това ние работим да спечелим доверието на хората и да отидем на референдум, където българският народ да се произнесе дали иска, или не иска еврото. Това е изключително важно.“

Според Цончо Ганев влизането на България в еврозоната сега ще означава само едно – всички ние да платим една много висока социална цена. „Заради тази химера ще се наложи да правим рестрикции по отношение на бюджетния дефицит, за да падне той до 3%.

Това означава, че няма да има компенсации за електроенергията на бизнеса, поредица сектори в икономиката ще бъдат орязани. И тогава искам всички тези апологети, които настояват да влезем в еврозоната, да излязат и да обяснят на хората, на малкия бизнес как сметките им за ток „няма“ да нараснат в пъти и как ще овладеят инфлацията.“ Водачът на бургаската листа на „Възраждане“ е категоричен, че това фиксиране върху еврозоната трябва да се прекрати веднага.

За да се овладее кризата в момента е важно  България да се откаже от санкциите си срещу Руската федерация, категоричен е Цончо Ганев.

„Стигнахме до там, че спряхме да купуваме директно газ или петрол от Русия, а една от най-важните компоненти за формиране на цената на всяка една стока или услуга са енергоизточните. Минаваме всичко през посредници, за да покажем, че сме евроатлантически предани. Работим с посредници и прекупвачи. Пак купуваме руски газ, но с 30-40% по-скъпо“, обясни Цончо Ганев и даде пример с най-големия доставчик на газ за България в момента.

„Това е фирма, която е румънска по документи. В същото време тази румънска фирма е 100% собственост на швейцарска компания, която пък се оказа, че е 100% сoбственост на „Газпром“. Това са нещата, които стартираха инфлацията в България“, заяви още Цончо Ганев. Според него със санкциите страната ни си е затворила и необятните руски пазари, което е допълнителен удар срещу икономиката ни.

Най-голямата опасност пред която е изправена страната ни в момента обаче е войната, категоричен е кандидат-депутатът.

„Хората, които ще гласуват на тези избори трябва да знаят, че всяка една партия има конкретна и ясна позиция за военния конфликт. Ние от „Възраждане“ смятаме, че не само не трябва да се праща оръжие, но България трябва да спре с доставките на каквото и да е оръжие свързано с това безумие. Още повече, че в решението на 48 НС има една т.3, която е за изпращане на военни.

Това трябва да бъде прекратено. Ние не трябва да сме фронтовата линия на НАТО.“ Ганев е убеден, че България не печели нищо от членството си в този съюз и българският народ трябва да бъде попитан дали въобще иска да участваме в НАТО.

Българските граждани могат да дадат доверието си за „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!