Трябват незабавни действия, за да може в неделя да се гласува с машини. Това обяви на брифинг председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя посочи, че от страна на Комисията има готовност.

„Ние сме в комуникация с Министерството на електронното управление, в лицето на министъра, тъй като той е компетентният орган, както и с председателя на Българския институт по метрология и председателя на Управителният съвет на Българския институт за стандартизация”, посочи Нейкова.

„Изискали сме и очакваме в спешен порядък предоставяне на методика за удостоверяване на съответствието, утвърдена от компетентните органи по надлежния законов ред“, добави председателят на ЦИК и посочи, че Комисията прилага закона, съобразно разпоредбите на Изборния кодекс и очаква компетентните органи да изпълнят своите задължения.

За да има гласуване с машини на балотажа, Нейкова посочи, че зависи от МЕУ, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация. „Всичко зависи от това кога трите институции ще извършат всички действия, за да имаме законосъобразно проведена процедура, което е условието и изискването на закона да има машинно гласуване“, заяви още тя.

Нейкова обяви, че трябва да бъде проведена нова процедура по доверено изграждане на изходния код и нов хеш код, който ще се генерира в резултат на процедурата.

Източник: nova.bg