Бургаският админстративен съд потвърди решението на Общинската избирателна комисия, с което са определени мандатите в местния парламент. Магистратите отхвърлиха жалбата на партия СЕК и кандидатът за общински съветник Бисер Русимов, които оспорваха изборните резултати за общински съветници.

23 спорни бюлетини и 41 недействителни са установили вещите лица, които изготвиха втората експертиза по делото. Първата не беше допусната за разглеждане, защото вещите лица не постигнаха единодушие в изводите си по нея.

Лидерът на партия СЕК Константин Бачийски коментира за Gramofona.com, че в момента юристите се запознават с решението на съда, за да преценят дали ще обжалват. Според него обаче е озадачаващо защо магистратите не са се съгласили в залата да се отворят чувалите от няколко секции. Там първите експерти са установили нарушения, а вторите не.

„Искахме да видим на място бюлетините, но съдът отказа с мотива, че първата експертиза не е приета. Ние не искахме да се вземе под внимание тя, а да видим лично действителни ли са бюлетините или не“, коментира Бачийски. Според него заключението на вещите лица е субективно.

„Доволен съм, че съдът потвърди решението на Общинската избирателна комисия. Откритите нарушения са толкова незначителни, че реално потвърждават коректността на проведените избори“, коментира адвокат Георги Михов, който представляваше ОИК в съда.

Михов припомни, че вещите лица от втората експертиза са установили бюлетини, в които е партията и преференцията са отбелязани с два различни химикала. „Трудно може да се стигне до извършителя, но според мен това не се е случило в изборната секция. По-вероятно да е станало при първото преброяване на бюлетините в хода на съдебното дело“, предположи адвокат Михов.

Според него е показателен фактът, че всички бюлетини, по които е гласувано с два химикала, са за една политическа сила. Според съдебното решение, партия СЕК и Бисер Русимов трябва да платят малко над 32 хил. лева разноски по делото.