До 12 февруари ще продължи повторното преброяване на бюлетините за общински съветници в Бургас. Новите вещи лица, които съдът назначи, са заявили че не могат да се справят бързо с работата и са поискали удължаване на срока, който им беше даден.

Това стана ясно на днешното заседание на административния съд. До повторно преброяване на бюлетините се стигна след жалба на партия СЕК. 34 гласа не достигат на партията, за да има още един общински съветник. Административният съд в Бургас вече назначи една експертиза, а 11 вещи лица броиха бюлетините от всички 334 изборни секции в общината.

6 от експертите обаче подписаха заключението с особено мнение и тази експертиза беше отхвърлена, без дори да е разгледана в съдебна зала. Новата експертиза се изготвя от 5 вещи лица. Те трябва да броят заедно и едновременно всички бюлетини.

Лидерът на ПП СЕК Константин Бачийски заяви, че още от сега има съмнения за резултатите от новата експертиза. „Притеснително е как тълкуват Изборния кодекс“, каза Бачийски. Според наблюдатели на повторното броене, вещите лица признавали за валидни и бюлетини, в които изборът не е отбелязан с „Х“ или „V“, както изисква законът. Това се случвало основно за бюлетините на една политическа сила, уточни Бачийски.

Той допълни, че дори са поискали от съда да изготви механизъм, по който тези бюлетини могат да се оспорват. Адвокат Богдан Йорданов допълни, че в отхвърлената експертиза са установени драстични разлики с данните от протокола на Общинската избирателна комисия. Според него е любопитен фактът, че съдът сам е назначил новите вещи лица, които трябва да преброят бюлетините.

„На предходното заседание съдът указа на страните по делото да излъчат нови вещи лица. Необяснимо за нас, на следващия ден нещата се промениха“, каза адвокат Йорданов. Съдът, вместо да избере експерти от предложените от страните по делото, сам определил кои ще са вещите лица. Всички те са участвали в изборни комисии извън Бургас и тогава са излъчени от партии, които са участвали и в изборите в Бургас, допълни Богдан Йорданов. „Лично за мен подобни промени са странни. По-скоро създават предпоставки за съмнения“, каза юристът.

Според Фани Семерджиева, председател на ОИК Бургас, в момента вещите лица работят много по-спокойно от колегите им, които са изготвяли първата експертиза. „Сега са 5 човека, а не 11 да си пречат помежду си. Има и наблюдатели също така, но какъв ще е резултатът никой не може да каже.“

Следващото заседание на Апелативния съд е насрочено за 16 февруари.