34 гласа не са достигнали на партия СЕК, за да има четирима, вместо трима общински съветници. Това е и една от причините от там да се решат на безпрецедентното за Бургас искане за повторно преброяване на всички бюлетини от местния вот. Административният съд уважи жалбата на „Средна европейска класа“ и се съгласи да бъде извършена експертиза, при която вещи лица ще броят бюлетините от 339 секционни избирателни комисии. Това са общо 60 374 бюлетини.

„Такава практика има и в други райони на страната. В Плевен дори е променена квотата на общинските съветници. Надяваме се да имаме възможност и да докажем, че в тези избори е имало неправилно отчитане на гласовете на СЕК“, заяви председателят на партията Константин Бачийски. Той допълни, че лично е бил свидетел как в една от секциите действителни бюлетини на СЕК са били прехвърлени към купчината на друга партия. „Вярвам, че изборният резултат не е коректно изразен“, допълни още Бачйиски.

По делото като заинтересовани страни са призовани всички 51 общински съветници. Част от тях дойдоха лично, други бяха представлявани от адвокати. Всички те поискаха жалбата на СЕК да бъде отхвърлена и обявиха, че в нея не се съдържат конкретни данни за изборни нарушения. Към тази позиция се придържа и Общинската избирателна комисия. Въпреки изразените становища на юристите, съдът се съобрази с искането на партия СЕК.

„Ние търсим обективната истина и ако има възможност да бъде защитен максимално интересът на СЕК, ние ще го направим. Става дума за 34 гласа разлика, които биха могли да променят доста неща в съотношението в общинския съвет“, заяви адвокат Богдан Йорданов. Той уточни, че делото всъщност е в интерес на бургаските избиратели.

„Това не е някаква прищявка на един човек или ръководството на една партия. Трябва да бъдат уважавани всички избиратели, а  преброяването на бюлетините от експертите може да изясни обективната истина за предпочитанията на избирателите. Това може да не се харесва на някои хора, но е факт с допустимите процесуални средства. Каквото каже съдът, това ще бъде“, коментира още Богдан Йорданов.

Той уточни, че във видеозаписи от изборните секции съществуват нарушения, които са дали повод на СЕК да подаде жалба за оспорване на изборния резултат. От партията смятат, че са допуснати сериозни нарушения. Адвокат Богдан Йорданов уточни, че с жалбата не се оспорват самите избори, а само начинът на броене на бюлетините.