Общо 21 балотажа ще се проведат тази неделя в Бургаска област. Две общини – Средец и Несебър ще направят втори опит, за да си изберат кмет. В Средец досегашният градоначалник Иван Жабов се явява за втори път на поправителен. На миналите местни избори той спечели на косъм балотажа срещу Живко Гърков. Сега кметът на ГЕРБ се изправя срещу Иван Кичев от земедлески съюз „Ал. Стамболийски“. Разликата между двамата е сериозна. На 29 октомври Жабов получи 36,6% от гласовете, а Кичев 19%. Иван Кичв обаче вече получи подкрепата на част от останалите кандидат-кметове. Дали симпатизантите им ще ги послушат – ще видим в неделя.

Две средецки села също не успяха да изберат своите кметове от първия път. Първото е Факия, където до балотаж стигнаха Ангел Ташев от ГЕРБ и Въло Бинбелов от земделски съюз „Ал. Стамболийски“. В Зорница битката също ще е между ГЕРБ и земеделския съюз, там до втори тур стигнаха Радка Русева и Михаил Зехтинов.

Другата община, в която ще се избира кмет на втори тур е Несебър. Новината е изненадваща, защото Николай Димитров се смяташе за несменяем. Той е начело на най-богатата община от 2007 година насам. Срещу него се изправя бизнесменът Иван Дашев. Разликата между двамата е 20%, но в община Несебър определено има хъс за промяна и най-вероятно всички загубили на първи тур ще се обединят около Дашев в опит да променят управлението в морската община.

Балотаж ще има и в несебърското село Баня. Там на втори тур отиват Емил Огледалов и Николай Пандазиев.

В бургаското село Брястовец на балотаж отиват Евгения Ботушанова от БСП и Анастас Панайотов Български възход.

В айтоското село Дрянковец на втори тур за кметското място ще се борят Мухарем Ахмед от ДПС и Павел Касабов от БСП.

В Граматиково също не успяха да изберат кмет от първия път. На 5 ноември за доверието на съселяните си ще се борят Петко Калоянчев от БСП и Стефан Стоянов от Левицата.

В Писменово, община Приморско до балотаж стигнаха Стефан Богданов от Български възход и Вълко Дринков от ГЕРБ.

Един единствен глас не достигна на Илиана Христова от ГЕРБ да се поздрави с победата още на първи тур в каменското село Вратица. Тя има точно 50% от гасовете на избирателите. В неделя ще спори срещу Андрей Генчев от ДПС.

В Русокастро до балотаж стигат две дами. Това са Дора Тяснова и Николина Желязкова.

В карнобатското село Искра вторият тур отново ще е между две жни. Това са Женя Тодорова от БСП и Радостина Аврамова от ПП-ДБ.

В Невестино, община Карнобат Дянко Ненчев има точно 50% от гласовете на първи тур. Той ще се изправи срещу Митко Станев, който е получил отобрението на 26,59% от съселяните си.

В още едно карнобатско сло ще има балотаж. Това е Крумово градище. Там един срещу друг застават Недялка Хаджиева от ГЕРБ и Божидар Тодоров от Граждани за общината. Разликата между двамата на първия тур е по-малко от 1%.

Три созополски села и град Черноморец отиват на балотаж също. Иван Деспов не успя да получи доверието на съгражданите си на 29 октомври и в неделя ще се бори за втори мандат срещу Ивайло Янчев.

В Крушевец на втори тур отиват Мария Съзанова-Дойнова от ГЕРБ и Милка Стамболиева от БСП.

В Равадиново Иван Пазвантов ще търси подкрепа срещу Веселина Комитова от БСП.

В село Росен балотажът е между Иван Динев от ГЕРБ и Иван Янев от БСП.

И в три сунгурларски села ще се избира кмет на втори тур. В Манолич разликата между Белгин кадиш и Айше Гюджен е едва 5 гласа.

В Садово пък разликата между двете претендентки Станимира Тодорова и Софийка Христова е била едва 2 гласа.

В Съединение балотажът ще бъде между Ферди Хюлми от ГЕРБ и Ахмед Мюслюм от ДПС.