Изключително пъстър и разнороден се очертава новият общински съвет на Бургас. При 100% обработени протоколи, изчисленията на нашата редакция сочат, че в местния парламент място ще намерят 13 формации. ГЕРБ ще имат твърдо 19 общински съветници.

Втора политическа сила ще бъде Възраждане с четирима съветници, трети са от коалицията ПП-ДБ също с четирима съветници, а след тях идват БСП, които също ще получат четири мандата. С по трима съветници ще бъдат Български възход, коалиция Левицата, СЕК и КОД.

По два мандата получават „Граждани за общината“, партия МИР, зад която стои гражданско сдружение и ИТН. ДПС и СБОР ще имат по един общински съветник.

Данните не са официални. Предстои Общинската избирателна комисия да публикува пълния списък с имената на новите общински съветници. Отсега се знае, че в някои от листите ще има изненади и пренареждане заради високи резултати от преференциалния вот. Важно е да се отбележи, че именно преференцията е изиграла и изключително лоша шега на политическите сили. Над 8237 са недействителните бюлетини, като при повечето от тях е била отбелязана само преференция, но не и партията, за която тя се отнася.