Емил Соколов е историк. Завършил е „История и международни отношения“ в университета в Екзитър, Великобритания. Магистратурата му е в сферата на „Икомическа и социална история“. Придобива и докторска степен. Освен с преподаване в училище се занимава с политически анализи и прогнози.

Представяме ви негов кратък политически анализ, посветен на предстоящите избори.

Как работи българската избирателна система и защо всъщност на тези избори избираме между ГЕРБ, ПП и безвремието?

 Знаете ли, че:

Когато гласувате за партия, за която е ясно, че е с много нисък до невъзможен шанс да влезе в парламента, всъщност увеличавате процентите на всички партии, които ще влязат в него. Казано на прост език – подарявате проценти и депутати и на тези, за които не сте гласували.

Ето как действа: Ако общо 120 души са гласували, но 20 са гласували за партии, които няма да влязат в парламента то техните 20 гласа не се броят при изчисляването на процентите. Тогава процентът се изчислява само от гласувалите за партии прескочили бариерата, т.е. 100 души.

Нека една партия е взела 30 гласа от всичките 120 гласували, т.е.  25% от всички гласували. Да, ама не -  защото процентът се изчислява не от 120 общо гласували, а от 100 гласували само за прескочилите бариерата.

Това прави процентът на същата тази партията 30%, а не 25%. По същия начин се увеличават процентите на всички партии, прескочили бариерата и влизащи в парламента, дори и да не сте гласували за тях.

Какво избираме на тези избори?

Гласувайки за партии като „Български възход“ и „Има такъв народ“, “ВМРО“ , „Изправи се“, които има вероятност или е сигурно, че няма да  влязат в Парламента, гласът ви ще отиде, за да увеличи процентите на някоя от партиите, които ще влязат. Това са „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ, ДПС, БСП и ДБ.

Да, но само две от тези партии имат реален шанс да съставят правителство – ПП и ГЕРБ. С други думи, изборът на тази кампания се свежда само до тези две партии. Правителство начело с ГЕРБ ли ще имаме, или такова на „Продължаваме Промяната“.

Ако все пак някоя от тези партии влязат в Народно събрание, отново ще сме изправени пред варианти на петорни или четворни коалиции, които доказано вече не могат да съставят стабилно правителство, особено, ако сред тях е партията на Слави Трифонов, която показно провали последните 3 Парламента.

Всъщност, изборът се свежда до нещо съвсем просто – ще се примирим ли с провалената политика на прехода, или ще изберем една променена България? Минало срещу бъдеще – това е дилемата, пред която сме изправени. Или ще посрещнем може би най-тежката зима от десетилетия в безвремие

От нас зависи.

 

Парламентарни избори 2022 - Купуването и продаване на гласове е престъпление!