Те са млади, успешни и имат кариера, на която биха завидели мнозина. Всяка една от тях е избрала професия, в която лесен път няма. А сега се захващат с още едно предизвикателство – да бъдат кандидати за народни представители. Днес ви представяме четири дами от кандидат-депутатската листа на ГЕРБ-СДС.

Те много добре знаят защо са в политиката и как да постигат целите си. Задаваме по четири въпроса на четири силни жени. Те са различни, но ги обединява едно – избрали са да живеят и да се развиват в Бургас и региона и за това искат да го направят по-хубаво място за всички.

Д-р Цветелина Иванова

е завършила медицина  в Тракийски университет – гр. Стара Загора. Специализирала е лъчелечение към Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология в София. Най-голямото ѝ удовлетворение е да вижда, че с работата си спасява човешки животи. Д-р Цветелина Иванова е под №116 в бюлетината.

Разкажете ни за професията си.

От 11 години работя в сферата на онкологията като лекар лъчетерапевт. Заедно с химиотерапията и хирургията осъществяваме лечението на пациенти с онкозаболявания.

Мисля, че работата ми е изключително отговорна, защото работя с хора с тази тежка диагноза. Те са изключително ранима група, психически лабилни, често с депресия. Много е важно как им се поднася информацията за състоянието им.

Често ме питат как работя професия, в която има такава висока смъртност. Аз отговарям, че това не е работа за всеки. Трябва да си силен психически, защото човешката болка е разтърсваща.

В работата ми има и хубави моменти, когато идват хора да ме прегръщат и целуват след проведеното лечение и контролни изследвания, на които вече няма тумор. Това е моята награда: да проследя ефекта от лечението, което съм провела и да доведа пациента до състояние, в което вече да няма болест.

Защо се захващате с политика след като имате успешна кариера?

Защото според мен България изживява труден период и има нужда от отговорни млади хора, които да я извадят от кризата. Необходимо е да бъде превърната в привлекателно място за гражданите си, които да не търсят работа навън.

Как виждате развитието на Бургас и с какво вие можете да помогнете за това?

Бургаска област е най-голямата по площ област в България. Болниците в Бургас са център на целия Югоизточен район. Това налага необходимост от по-голям брой болнични заведения, които да поемат потока от нуждаещи се пациенти. Мога активно да участвам в проектите за изграждане на детска болница и нов корпус към КОЦ – Бургас.

Имат ли според вас дамите различен подход при вземане на решения?

Разбира се, че имат. В много отношения жените са  по- креативни, по-отговорни  и отстояващи аргументирано позицията си.

Стефана Караджова

е магистър по „Политически науки” и „Международни отношения”. Притежава солиден опит в държавната администрация. Работи като консултант в областта на енергийни проекти. Дейността ѝ е свързана и с международни проекти на държавни дружества, български производители и предприемачи, получаващи европейско финансиране. Стефана Караджова е с № 113 в бюлетината.

Защо се захващате с политика, след като имате успешна кариера?

Политиката е свързана с моето образование и първите 14 години от моя професионален път. Още като студентка бях на стаж в Народното събрание в Програмата “Студенти на стаж в Парламента”. Бях законодателен сътрудник и синхронизирахме европейското законодателство с българското. Професионалният ми път след дипломирането продължи в Администрация на Президента на Републиката, по-късно в Министерство на енергетиката и това на финансите. Всичко това е политика. Както казах, професията ми е да помагам на хората.

Желанието ми е, моите знания и опит натрупани в годините, да бъдат полезни и да бъдат приложени в бъдещите законодателни промени, както и във всички сфери на общественият живот, които да бъдат в синхрона на европейското законодателство и това на развитите по света държави.

Как виждате развитието на Бургас и с какво Вие можете да помогнете за това?

Развитието на Бургас за мен трябва да продължава и да надгражда така съществуващият темп към момента. Имаме прекрасна възможност, която е дадена на града – морето. Това, с което бих могла да помогна за продължаване на развитието на Бургас, е моят професионален опит, моите познания, моето желание и дипломатичност при подхода ми към всяка задача, цел и среща.

Искам Бургас да бъде отново най-добрият град за живеене! Ще помогна да бъде развит балнео-туризма в града и областта, за което имаме прекрасни природни дадености, да имаме повече качествени чуждестранни инвеститори, екологично производство и внедряване на иновации. Ще работя да постигнем започнатото в санирането на многофамилните и еднофамилни къщи, да модернизираме ВиК мрежата, да изградим ВЕИ-та, които да стигнат до домакинствата и бизнеса в града и областта! Ще помогна за връщането и изграждането на независими лаборатории на територията на града и областта, които да изследват качеството на храната, която консумираме, за да може да сме спокойни за нашият здравословен начин на хранене.  

Имат ли според Вас дамите различен подход при вземането на решения?

Живеем в модерно общество и дамите отдавна допринасят за развитието, както на прекрасният Бургас, така и за развитието на страната. Всички знаем, че Бургас бе няколко години подред, най-добрият град за живеене в страната. Мога да дам пример, че дама бе тази, която организира перфектното европейско спортно домакинство на Бургас преди няколко години. Така че, ДА, дамите имат дипломатичен подход при вземането на решения.

Остава ли ви свободно време и как го използвате?

Като всички хора и аз имам 24 часа в денонощието да се справям с всекидневните задачи. Да, остава ми свободно време. Часовете, прекарани със семейството ми, красотата на природата ни и магията на морето са моят пристан за почивка и място, където се чувствам щастлива. Когато имам повече време, обичам да пътувам, харесвам българското кино и телевизионни сериали. Обикновено заспивам на тях или с книга.

Стефка Божкова - Генчева

е от Сунгурларе, но живее и работи в Бургас. Семейна с един син. Занимава се с пчеларство и зеленчукопроизводство. Познава добре проблемите на земеделските производители и пчеларите и има ясна визия как може да се помогне на сектора. Стефка Божкова-Генчева е с №117 в бюлетината.

С какво се занимавате? Разкажете за своята професия!

От 7 години развивам частен бизнес в града, управлявам два магазина за пчеларски инвентар мед и пчелни продукти. Освен това съм земеделски производител от 2016 г. Развивам тази дейност с моя съпруг Андрей Генчев, без чиято помощ не бих се справила. Грижим се за 50 пчелни семейства, отглеждаме оранжерийни краставици и домати в село Вратица, община Камено.

Защо се захващате с политика, след като имате успешна кариера?

 От 2015 г съм партиен член към ПП ГЕРБ и членувам в клуб Жени-ГЕРБ Бургас, а от две години съм и организационен секретар на клуба. За първи път съм кандидат за народен представител. Смятам, че съм амбициозна, дейна и отговорна, затова влизам в политиката.

Вярвам, че днес градим нашето бъдеще и имаме шанса да направим пътя на нашите деца, ако не по-лесен, то поне по-перспективен.
 

Как виждате развитието на Бургас и с какво Вие можете да помогнете за това?

Смятам, че през последните години в Бургас беше направено много. Това се вижда и се признава дори от хора, които не симпатизират на местната управа. Аз лично мисля, че Бургас ще продължава да се развива и ще става все по-красив, един наистина модерен европейски град. Убедена съм, че с опита, който имам, мога да помогна за това.

Остава ли ви свободно време и как го използвате?

На този етап от моя живот не ми остава много свободно време, но когато имам възможност, го прекарвам със семейството, приятели или книга.

Анелия Иванова

е от Бургас, юрист по образование. Общински съветник от ПП ГЕРБ с мандат 2019 -2023 г. Ежедневната ѝ работа е свързана с развитието на най-големия жилищен комплекс в града - "Меден рудник".

Анелия Иванова е под № 127 в бюлетината.

С какво се занимавате? Разкажете за своята професия!

По образование и професия съм юрист. Това е нещо, което ми харесва да правя, като интересите ми са конкретно в търговското право, етажната собственост, както и казусите, в които има конфликт на интереси.

Защо се захващате с политика, след като имате успешна кариера?

Вярвам, че успешните хора правят успешна политика. Успешните хора са активни, добре организирани и намират време за всичко - за работа, за политика, за развлечение и почивка. Захващам се с политика, защото мисля, че с натрупания опит и знанията, които имам, мога да бъда полезна за Бургас и региона.

Как виждате развитието на Бургас и с какво Вие можете да помогнете за това?

Бургас е туристически град, град на активните хора. Той привлича много млади хора, които търсят работа или начини да повишат образованието си. Градът се развива с много бързи темпове и аз искам да работя за постигане на още по-бързи и устойчиви резултати. Да бъде по-чист, да има повече зеленина и поддържани паркове. Целта ми е задържим младите хора на Бургас, като им осигурим добро образование и добре платена работа, качествено здравеопазване и поддържан жилищен фонд, много арт развлечения и културни и туристически събития. Градът ни е хубав и проспериращ благодарение на добрите ни управници и всеотдайността, с която работят за хората и Бургас.

Имат ли според Вас дамите различен подход при вземането на решения?

Да, пътят за вземане на решения е различен. Жените подхождат разумно, но влагат и повече емоция във вземането на решения. Смятам, че в много случаи този баланс е не само полезен, но и нужен.

 

Парламентарни избори 2022 – Купуването и продаването на гласове е престъпление!