Бургаски многомандатен избирателен район изпраща 14 народни представители в парламента. Прави впечатление, че в някои от партиите има истински шампиони по преференциален вот. Въпреки това, никой не успява да пренареди листите, така че сериозни изненади в Бургаско не се очакват.

Ето и какво е разпределението на мандатите:

ГЕРБ-СДС ще имат четирима народни представители. Това са Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Желязкова и Андрей Рунчев.

Продължаваме промяната изпраща трима депутати. Това са Константин Бачийски, Христо Симеонов и Богомоли Петков. Третият бургаски депутат на ПП е бивш кмет на Севлиево, който вече има опит в парламента. В 47-то Народно събрание Петков влезе от Габрово.

ДПС също има трима народни представители. Това са Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан.

Всички останали партии, които влизат в парламента ще имат по един народен представител от Бургас.

За възраждане това е Цончо Ганев.

За БСП е Петър Кънев. Карнобатлията Тодор Байчев отново има сериозен успех в преференциалния вот. Това обаче не му позволява да измести водача, а социалистите засега нямат шанс за втори депутат от региона.

Демократична България също изпраща един народен представител. Водач е Ивайло Мирчев, но той е кандидат и от друг изборен регион. Все още не е ясно дали ще отстъпи мястото си на бургазлията Димитър Найденов.

В Български възход ситуацията е идентична. Водачът доц. Виолета Комитова е част и от друга кандидат-депутатска листа. Ако тя избере друг регион, който да представлява в парламента, от тук към София ще замине вторият в листата Стоян Грозев.