Цончо Ганев от „Възраждане“ е водач на листата в Бургаска област за предстоящите парламентарни избори. Заместник-председател на 47-то Народното събрание. По образование е икономист. Семеен, с едно дете. Интервю на Грамофона нюз в Деня на независимостта.

Вашият коментар по повод обявената вчера частична мобилизация в Русия

Това, което се случи вчера е изключително плашещо за България. Всеки един човек, който ще отиде да гласува на 2 октомври, трябва да направи ясния и точен избор дали иска България да бъде въвлечена в този конфликт, защото ние вече сме косвено в него, или искаме пълен неутралитет и референдум за излизане на страната ни от НАТО.

Ние от „Възраждане“ смятаме и винаги сме работили затова България по никакъв начин да не взема страна в конфликта между Украйна и Русия. На фона на това, че вчера беше обявена мобилизация в Руската федерация, и че предстоят референдуми в територии, които са под владение на Русия, напълно очаквано е и се знае вече, че ще има разрастване на военния конфликт.

Тук е моментът да кажем фактите - в България има четири американски бази, в които никой не знае какво има като въоръжение и колко военни има. Едната от базите е с летище, в което никой няма контрол над това какви самолети кацат, какво стоварват и какви хора са разположени. Освен четирите американски бази, нека не забравяме, че във Варна има Команден център на НАТО.

При ескалация на напрежението и в моментите, в които от България излитат бойни самолети и от страната ни се извършват някакви десантни дейности на жива сила, е съвсем очаквано и ние трябва да знаем, че нашата територия попада директно под възможността на бъде атакувана и обстрелвана.

Призоваваме и ще работим в следващото управление България да спре изпращането на оръжия за Украйна и по никакъв начин да не е страна в конфликта.

В Деня на Независимостта не мога да не Ви попитам от какво сте зависим и какво не сте зависим?

Денят на Независимостта е един изключителен празник за България, изключително важна дата в нашата история. Днес нашето поколение има огромен морален дълг към нашите деди, но в същото време имаме морален дълг и към нашите деца. Нашите деди са давали живота си, проливали са кръвта си, за да може страната ни да я има днес, да е свободна, да е независима. За огромно наше съжаление през последните 32 години България нито е независима, нито е свободна.

От 32 години решенията затова кой, какви политики е провеждал у нас, се съблюдават само и единствено с общностни интереси, както ги наричат управляващите и с това България да е предан евроатлантически партньор.

Точно на този ден всеки един българин трябва да се замисли дали иска да остави на децата си такава България. Ако продължаваме както досега, обезлюдяването на все по-големи региони в България няма да спре и беднотията в страната ще продължава.

Отивайки да гласуваме на 2 октомври, трябва да направим така, че в следващите месеци България да може да поеме по своя път, да защитава националните си интереси. Ние не трябва да се водим от това кое е добро за съседни или през океански държави. Ние трябва да се борим само за нашите интереси. А те са страната ни да не участва във военни конфликти, в които няма никакво място.

Кои са националните приоритети на партия „Възраждане“?

32 години наблюдаваме едни и същи партии с различни абривиатури, които се редуват да ни управляват. В последния 47-ми парламент имаше пет проамерикански партии, една турска и една българска  - шест от които се кълняха в евроатлантически ценности, а единствено „Възраждане“ се опитваше и се бореше да прокара политики, които са ясни и точни и изцяло свързани с националните ни интереси.

България трябва да извоюва своята икономическа независимост по начин, по който Европейският съюз да разбере, че това, което се случва с нашата икономика, повече не може да продължава. Страната ни трябва икономически да просъществува, да можем да избягаме от позорното положение, в което имаме работещи бедни, които получават заплати и в края на месеца се чудят дали да си платят сметките, или да си купят храна. Това незабавно трябва да спре!

Изправени сме пред угрозата – ако днес имаме проблем с доставките на газ – съвсем скоро може да имаме проблем с независимостта си по отношение на тока. Никой не коментира фактите, че по договорите, които България подписва в последните месеци, би трябвало за три години ние да затворим 40 % от ТЕЦ-вете си. Това значи България да изпадне в невъзможността да защитава енергийната си независимост.

А кои са основните приоритети в Бургаския регион?

Проблемите са такива, каквито са в цялата страна. Бургас и регионът имат огромното преимущество да са морски и да развиват туризъм. За сметка на това обаче бедните са много повече отколкото тези, които са финансово добре. Бургас за разлика от Варна и Елена, е свързан с директна магистрала. В Бургас, за разлика от Варна има голяма индустриална зона, но за разлика от тази в Пловдив, тук са само складови помещения.

Тенденцията тя да е складово помещение, е все по-голяма и изключително плашеща, тъй като е факт, че в бургаската индустраилна зона няма крупен производител на каквото и да е било. Това е проблем, който засяга както държавата, така и местната власт.

Друг огромен проблем тук е пристанище Бургас, което само до преди няколко години беше по-голямо и обслужваше повече кораби от пристанището в румънския град Констанца.

Към днешна дата пристанище Констанца е в три пъти по-голям оборот на обслужване на кораби от варненското и бургаското пристанища взети заедно. Ролята на държавата по отношение на развиване на инфраструктурата в бургаското пристанище трябва да е много сериозна. Ние нямаме друг избор, освен да развием порта в Бургас.

Следващ огромен проблем е по отношение на екологията и най-вече курортите, които в силните сезони, бълват изключително много отпадъци. Бургас няма завод за рециклиране на отпадъците. Докога ще се продължава така, при положение, че има възможност за кандидатстване по европрограми за евросредства, за да може да се изгради подходящ завод.

Нека не пропускаме и проблема с цената на водата в Бургас. Не прави чест нито на кмета на града Димитър Николов, нито на другите кметове да си измиват ръцете с ВиК дружеството, че не са знаели за проблема с колосалната цена. Напротив - големите общини са се съгласили и са подписали документи.

Основен проблем в Бургаския регион липсата на качествено здравеопазване. Само преди две седмици хирургичното отделение на поморийската болница беше затворено. Отколешната мечта на местните управляващи от ГЕРБ в Поморие стигна дотам да започне да се реализира и тази болница да бъде ликвидирана.

Малките населени места в региона просто не са виждали лекар от десетилетия. Държавата трябва да направи всичко възможно и да не жали ресурс, за да се осигури лекарска помощ в малките населени места, трябва да се развие спешната помощ, трябва да има достъп до здравеопазване на всички хора, които живеят в нашата област.

В региона вече няма бизнес, няма поминък, няма условия за здравни грижи, няма детски градини, няма училища, няма инфраструктура.

Кои са най-спешните задачи, с които 48-ия парламент трябва да се заеме?

Още в деня, в който се учреди Народно събрание и се избере следващия парламент, първото решение на Министерски съвет е спиране плана за въвеждане на еврото у нас. Това става с гласуване на Министерски съвет, след което драмата спира. Трябва незабавно да се погрижим България да не бъде въведена във военния конфликт, който вече се разгаря.

Следващото е свикване на референдум в България дали народът иска страната ни е да част от НАТО. Следващият не по малко важен проблем е предоговаряне условията на България в Европейския съюз, за да можем да си оправим икономиката и енергетиката.

Готови ли сте на компромиси и какви, за да има следващо работещо правителство?

Няма как да правим компромиси с националните приоритети. Няма как да направим компромис дали България да е предан евроатлантически партньор и да въведем държавата си във военен конфликт, да изпращаме синовете и бащите си на фронта, за да се бием за чужди интереси. Това не е компромис, а национално предателство. Няма как да направим компромис с въвеждане на еврото и да ликвидираме българския лев и българската икономика окончателно.

Това също няма да е компромис, а национално предателство. Няма как да направим компромис и с условията за предоговаряне с нашето членство. Когато имате субсидиране от други държави, те унищожават нашето производство, поради което вече се вижда земеделието ни къде се намира, както и леката промишленост. И това няма да е компромис, а национално предателство. По никакъв начин от „Възраждане“ няма да участваме в никакви коалиционни управления!

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Парламентарни избори 2022 г. Купуването и продаването на гласове е престъпление!