Избори по време на отпуска. Темата стана изключително популярна, а политици и изборни експерти с охота обясняват, колко лесно всъщност човек може да гласува от хотела. Мнозина обаче изразиха опасения, че летните регистрации ще подменят вота на хората от морските общини. Подобен риск видя и областният председател на ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев.

Според него ако туристите могат да гласуват от курортите, това ще изкриви вота и реалните желания на местните гласоподаватели. Областният председател на БСП Стойко Танков е на мнение, че летните регистрации ще вдигнат избирателната активност, а от това печелят всички. На същото мнение е и Елена Атанасова от партия КОД.

Георги Манев от Средна европейска класа е категорично за възможността летовниците да гласуват от курортите. Малко по-предпазлив е адвокат Момчил Момчилов от БЗНС.

Дали летните регистрации са възможни по закон обаче? Решихме да попитаме председателя на Районната избирателна комисия в Бургас адвокат Михаил Хаджиянев. Опитният в изборното законодателство юрист има доста категорична позиция по темата.

„Нека започнем с това, че разстоянията от единия до другия край на нашата страна са малки, така че всеки, който иска да гласува може да го направи и по постоянен адрес“, коментира Хаджиянев и допълва, че идеята за летните регистрации е грешна на няколко нива.

Първи фактор – философията на нашите избори предпоставя многомандатни райони. Т.е. жителите на област Бургас, които имат постоянен и настоящ адрес гласуват за 14 депутати. При нас гласуват от 150 до 190 хил. души. Тези 190 хил. души определят кои ще са депутатите от този район. Ако прием, че тук имаме 50 хил. туристи, които искат да гласуват, означава, че волята на бургаския избирател ще бъде променена, а такава промяна не е предвидена в закона“, обяснява адвокат Михаил Хаджиянев. Според него, ако нямаше значение волята на местните хора, то листите щяха да бъдат национални, а не разпределени по региони. Освен това броят на депутатите във всеки многомандатен район е съобразен с броя на жителите. „Ако 190 хил. души избират 14 депутати, то тежестта на един мандат е около 14 хил. гласа. Ако обаче дойдат още 40-50 хиляди туристи, които искат да гласуват, тежестта на мандата се променя.“

Следващият проблем, който противоречи на сегашния изборен кодекс е чисто технически. „Когато дойдат тези хора, в кои секции ще бъдат разпределени?“, пита Хаджиянев и дава прост пример. „Да приемем, че настоящият ви адрес е в хотел „Лазур“ в Несебър. Знаем, че този хотел е към СИК №12. Там има записани 150 избиратели и изведнъж те ще се окажат 5000. Ние не можем да обслужим 5 хил. души в една секция. Когато има над 1000 души се разкрива нова секция. Значи трябва да разкрием нови секции. Само че как ще стане, след като секциите са разкрити със заповед 40 дена преди изборите?“, пита юристът.

И следват логичните въпроси: Ако разкрием нови секции, откъде ще вземем нови членове на секции? Пак ли ще свикваме консултации? Къде ще се разположат тези секции? „Една секция изисква място, подстъп за влизане и излизане, изисква охрана. Изведнъж ще бъдат нарушени преки норми на закона“, категоричен е Михаил Хаджиянев.

„Ако това се позволи ще стане страховито. Несебър има 19 хил. избиратели, разположени в 37 секции. Ако станат 60 хил. избирателите? Ще трябва да разкрием още 70 секции. Някой въобще знае ли какво представлява разкриването на секции? В община Царево секциите са 20, а в Приморско – 9. Там имат 5 хил. гласоподаватели, от които отиват да гласуват 2000. Пращаш им хиляда човека и темата е приключена“, обяснява юристът. И напомня, че досега битката на политиците е била как да не се позволи на хора, които нямат връзка с дадено населено място да гласуват там. Не случайно за общинските избори е предвиден и срок от 6 месеца отседналост, припомня Хаджиянев. Според него подобна опция ще отвори вратата за изкривяване на реалния вот.

„Област Бургас е голяма и за да се изкриви вотът ще трябват много хора. Но какво ще се случи в региони като Ямбол или Смолян, където гласуващите са около 40 хил.? Докарайте им 10 хил. външни избиратели и вотът категорично ще се промени. Там има и по-малко депутатски мандати – 4. Изведнъж може да стане така, че народните представители са само от една партийна листа“, разкрива притесненията си адвокат Михаил Хаджиянев.

Според него е неправилно летните регистрации да се приравняват с вота от чужбина. Основната разлика е, че гласуващите в чужбина нямат самостоятелен район. Техните гласове са важни само, за да се определи кои партии минават 4%-та бариера и влизат в парламента. Разпределението на мандатите става като се изчисляват гласовете по райони.