Четирилентови пътища до по-малките общини в Бургаско, развитие на висшето образование и изграждането на детска университетска болница в Бургас. Това са част от акцентите в програмата на ГЕРБ за следващите четири години. „Излизаме със силен отбор и с ангажимент за реално изпълними проекти. Амбицията ни е да запазим своето представителство в новия парламент и дори да го надградим“, коментира областният председател на ГЕРБ Димитър Бойчев.

„Предизвикателството за следващия мандат е справянето с ковид пандемията и последиците от нея. Основната ни задача ще бъде възстановяване на икономиката“, коментира народният представител и кандидат за нов мандат Ивелина Василева.

„Един от приоритетите ни ще е образованието, защото това е най-добрата инвестиция в бъдещето“, допълни Василева. Тя уточни, че екипът на ГЕРБ поема конкретен ангажимент през 2025 година учителската заплата да достигне 2500 лв. „Минимумът на средната работна заплата в страната трябва да е 2000 лева, а минималната поне 1000“, обясни Василева и допълни, че 5% от брутния вътрешен продукт на страната ще бъде насочен към инвестиции в образованието.

Заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, която ще се бори за място в парламента от Бургас пък смята, че в следващите 7 години регионът трябва да стане една от най-бързоразвиващите се области в страната. „За нас една от основните теми е да запазим живота на хората и да осигурим по-добро здравеопазване за нашите деца. За това акцент в регионалната ни политика е изграждането на университетска детска болница с научен център към нея“, обясни Николова.

Развитието на инфраструктурата е друг от приоритетите в програмата за развитието на Бургас. „Важно е транспортната свързаност да продължи. Осигурихме четирилентов достъп до Несебър, изградихме южния обход и работим по северния. От тук нататък трябва да допълним с четирилентов достъп от Бургас до Айтос, Средец и Малко Тървово“, коментира още Деница Николова.

Добрата новина съобщи заместник-министърът на енергетиката и кандидат за депутат Жечо Станков. В новата програма за саниране ще попаднат и еднофамилните жилища. Самата програма за енергийна ефективност ще се надгради, защото ще дадем шанс на хората сами да произвеждат своята енергия – електрическа или топлинна“, обясни Жечо Станков.

Новата програма предвижда да се отпускат до 4 хил. лева на домакинство за ел. панели и до 1 200 лева за подмяна на климатиците с по-висок енергиен клас или за соларни панели. „Поемам личен ангажимент, че ще продължим да насочваме средства и за училищата, детските градини и здравните заведения“, допълни още Станков.

Вече е започнало проектирането на автомагистрала „Черно море“, която ще осигури достъп на румънските туристи до родните курорти. Това е добра новина за бранша, който беше най-силно засегнат заради ковид кризата, коментира пред Gramofona.com Димитър Бойчев. Според него е необходима целева реклама, особено за големите курорти.

„Поисках от Министерството на туризма да направят анализ, летовниците от кои пазари бяха в големите комплекси. Сега разкриваме представителства там“, обясни Бойчев. И през 2021 година ще продължи програмата за финансиране на чартърните полети. „Това е работеща мярка, която трябва да остане. Мисля, че може да се приложи и при сухоземния транспорт“, допълни още Димитър Бойчев.

Лобизмът, но в добрия смисъл на думата пък ще е приоритет за водача на листата Любен Дилов син. „За да можем да обясним и на колегите си от новия парламент, че мораториумът за разкриване на нови факултети не е добра идея за Бургас. Тук трябва да имаме висши училища за Ай Ти технологии, висша хуманитаристика. Трябва да сме подготвени, за да бъдем големият търговски център и вратата към Азия“, категоричен е Дилов. „Истината е, че хората са всичко и Бургас го доказва. Правилните хора, с правилната мотивация могат да направят неща, които преди години са ни се стрували невъзможни“, убеден е Дилов.