Няма драма в отказа ми да стана общински съветник. Това коментира пред Gramofona.com Радостина Ценова от фондация „Биоразнообразие“. Приключилите преди дни парламентарни избори доведоха до промени и в Общинския съвет на Бургас.

Димитър Найденов от Демократична България стяга куфарите за Народното събрание, а на негово място в местния парламент би трябвало да влезе Радостина Ценова.

Тя беше четвърта в листата на коалицията през 2019 год., но преференциите я наредиха на трето място. Вчера стана ясно обаче, че вместо Ценова като общински съветник ще се закълне Даниела Божинова. Веднага започнаха и спекулации, че по партийна линия Ценова е отстъпила на шефката си при зелените Даниела Божинова. „Това не е вярно. Аз не съм партиен член и по политическа линия няма кой да ми окаже натиск“, обясни Ценова.

„Преди две години, когато Даниела ме покани като представител на гражданската квота към Зеленото движение, аз бях много запалена. Тогава работех на 50% и чувствах, че ще мога да се отдам на това нещо и да се случат нещата“, обясни Ценова.

Сега обаче тя работела активно по два европроекта, в които има водеща роля и не смята, че ще може да съчетае ангажиментите на общински съветник с работата си по проектите. „Освен това разликата между нас е точно два гласа и аз лично смятам, че е съвсем редно тя да заеме мястото“, допълни Радостина Ценова.

Според нея Даниела Божинова е един изключително подготвен човек, който от 12 години работи за каузата на Зеленото движение в Бургас. „В нейно лице ще имаме подходящ човек, който ще може да реагира по важните теми. Трябва да има човек от неправителствения сектор в Общинския съвет, който да защитава интереса на неправителствените организации в Бургас.“

Ценова призна обаче, че на следващите местни избори може отново да се включи в кампанията.