ГЕРБ-СДС откриха кампанията си в Бургас и представиха обновената си листа с кандидати за народни представители. „Това са млади успешни, работещи момичета и момчета. Изключително позитивни. От тях няма да чуете негативни коментари. Те ще бъдат диалогични, активни и партниращи. Дайте им възможност да покажат своите качества в посока развитието на Бургас и региона“, каза кметът Димитър Николов при представянето на кандидатите за 47-то Народно събрание от листата на ГЕРБ-СДС.

„В листата влизат хора, които тепърва стартират в политиката. Това са хора с нов поглед, нов хъс и нова енергия, а не само доказани политически водачи“, коментира водачът Любен Дилов. Той допълни, че с колегите си застават за трети път пред избирателите, но влизат в кампания, която е изключително различна от досегашните.

„Задачите ни са предопределени от хората. От суверена, както казва моят приятел Слави. А суверенът ни каза: Не можете да управлявате сами. Трябва да седнете и да се разберете.“ Според него с колегите си от ГЕРБ-СДС ще трябва да подходят по единствения разумен в тази ситуация начин. А той е да предложат програма за управление и да припомнят, че през последните 12 години ГЕРБ са се справяли с кризи като гръцката и мигрантската.

Не е просто пропагандна хватка, че 10 години енергията за бизнеса беше 70 лева, а сега гони 500. Каквито и външни фактори да има, все пак има и умението да балансираш, умението да създаваш добра за икономиката среда. Което, очевидно, в последните 6 месеца се изплъзва на управляващите“, допълни Любен Дилов. Според него в тази политическа ситуация местното говорене ще трябва да отстъпи пред националното.

„Много ни се искаше да говорим за проблемите в региона и начина, по който ние ще ги решим. Но за да се приеме бюджетът на една община, първо трябва да се приеме бюджетът на държавата. Кога ще го приемем? При най-оптимистичните прогнози това ще се случи през февруари. Представете си какво им е на общинарите в момента“, коментира още Любен Дилов.

За третата в листата на ГЕРБ-СДС Деница Николова бургаският екип е един от най-амбициозните в страната. „Разполагат с експертиза във всички сектори. Устойчивост във времето по отношение на показани и доказани резултати." Деница Николова също предупреди, че сме в сериозна политическа криза, която обаче е провокирана от криза на доверието.

„За това и два пъти не можем да сформираме правителство. Личната ми надежда е този път да имаме правителство.“ Деница Николова припомни също така, че преди дни най-накрая служебното правителство е представило в Брюксел Плана за развитие и устойчивост.

За съжаление обаче от това не следват добри новини, тъй като управляващите не са направили няколко важни стъпки. Липсват нужните законодателство и реформи, за да се изпълни Планът.

„Неща, които трябваше да се случат в миналите 6 месеца.“ Ако страната ни не получи до края на годината очакваните авансови плащания по Плана, то това означава, че за бизнеса няма да има мерки, няма да може и да се намали цената на тока, предупреди Николова.

За Галя Желязкова един от най-важните приоритети също е сформирането на стабилно правителство. „Убедени сме, че ще успеем да предадем нашите послания. Най-важното е да се състави правителство и да се работи по мерки, които ще помогнат на всички граждани“, обясни Галя Желязкова.

Димитър Петров от СДС подчерта, че неговата партия, както и ГЕРБ са част от голямото семейство на ЕНП и дори без коалиционно споразумение са си партнирали. „Излизаме за по-убедителен резултат и победа.“