В понеделник БСП Бургас ще регистрира листата си за предсрочните парламентарни избори. Днес Националният съвет одобри окончателния вариант на всички кандидат-депутатски листи.

В Бургас особени изненади и промени в призовите места няма. Първите четири отново са за Петър Кънев, проф. Юлия Йоргова-Форд, Тодор Байчев и Андреана Премянова. На 8-мо място е областният председател на партия АБВ Антон Коджабашев. Трикратният световен шампион има опит в местната политика. Той е бил два мандата общински съветник.

Деветата позиция пък е за бившия областен председател на БСП и екс депутат Николай Тишев. Тишев не намери място в листата за 45-ия парламент. Той беше изпаднал в немилост след изборите за председател на партията, тъй като подкрепяше основния опонент на Корнелия Нинова – Кирил Добрев.

Деветата позиция се смята за неизбираема, но при силен преференциален вот, Николай Тишев има всички шансове да пренареди листата. Това вече се случи на миналите избори, когато третият Тодор Байчев успя да измести проф. Форд.

Почетното 28-мо място в листата на БСП-Бургас е за председателя на комисията по спорт в местния парламент Йордан Георгиев. Той също има сериозни шансове да получи високи преференции.

Именно на мажоритарния избор и преференциите ще разчитат в тази кампания от БСП. Според областният председател Стойко Танков това ще доведе до повече гласове и по-силно представяне за социалистите.

През април те изненадващо останаха само с двама народни представители, резултат, до който не са падали от години.