Георги Сталев е на 58 години от Бургас. Бивш състезател по борба. През 1987 г. завършва висше образование в Национална спортна академия „Васил Левски”. Учил е право в Бургаски свободен университет и от 2000 г. е адвокат по наказателно право.

Георги Сталев е работил няколко години като зам.-директор на затвора в Бургас. Занимава се активно и с политика. Общински лидер на АБВ за Бургас. В момента е кандидат за народен представител  от партията. Семеен, с две деца. Интервю на Грамофона нюз.

Адв. Сталев, как преминаха предизборните Ви срещи с хората от Бургас и областта досега и какви проблеми ви споделиха те?

Предвид ограниченията, наложени заради Ковид 19, през изминалия месец имахме по-трудна и необичайна предизборна кампания.

Хората определено са уплашени и споделят своите тревоги на срещите си с нас. Надявам се силно тези техни притеснения да не повлияят върху избирателната активност. Всички знаем колко е важно да се гласува.

Как приемат хората предизборната Ви програма и кои са основните приоритети в нея?

Основният приоритет в предизборната програма на партия АБВ е за добре работеща държава, в която да си върнем нормалния начин на живот. В момента не мисля, че има човек, който да не търпи негативните последици от всички тези ограничения, които са ни наложени и най-вече от всички тези според мен неадекватни мерки, които се взимат за справяне с ковид кризата. Никой не отрича, че има такова заболяване, но начинът, по който то се управялва, не е много правилен. Ние, кандидатите за народни представители от АБВ имаме много сериозни забележки в тази посока, най-вече в лицето на доц. Атанас Мангъров, който е кандидат за депутат от нашата партия.

Кои са вашите лични приоритети и каузи, по които ще работите, ако станете депутат в следващия парламент?

Ако бъда избран за народен представител ще работя по няколко приоритети и те са пряко свързани с региона, в който живея. На първо място е възстановяване - там където има, а там където няма, изграждане на инфраструктурата в Странджа. За никого не е тайна към днешна дата какво е състоянието на пътищата в региона там.  Всички знаем, че близостта й до Бургас дава изключително големи възможности за развитие на различни видове туризъм.

Другият ми приоритет е справяне с демографската криза, отново свързан със Странджа. Знаете, че голяма част от населените места там са обезлюдени и напрактика живеят едва един, двама, трима души.

Третият приоритет, който си поставям като лична цел, е свързан със спорта. Преди седмици заедно с водача на листата за Бургаска област Антон Коджабашев бяхме в Пловдив, където отново поставихме въпроса  с пожизнените премии на всички световни и европейски медалисти, както и на заслужилите треньори. Считам, че е абсолютно резонно и справедливо не само медалистите от олимпийски игри да получават такива премии, но и останалите. Трудът, който влагат тези, които стават световни или европейски шампиони, никак не е по-малък от този, който поставят и олимпийските шампиони.

Какви са наблюденията ви относно спорта в Бургас?

Спортът в Бургас е като в цяла България. Спортът в страната и по-конкертно в Бургас няма да тръгне нагоре, ако той не стане политика на държавата. Навремето бяхме силни и се представяхме на света именно чрез спорта. Навсякъде, където се появяваха български спортисти, те се бореха за челните места. Сега виждате какво е положението, особено в борбата. Конкуренцията е много голяма и нещата стават все по-трудни. Средства се отделят, но те не се изразходват по най-целесъобразния начин.

Всички сме свидетели на това как от години Бургас не е посрещал световен или олимпийски медалист при мъжете и жените. Считам, че цялата система на спорта трябва да се промени.

Много изявени бургаски спортисти настояват да се върне професията спортист. Какъв е вашият коментар?

Абсолютно съм „за“ това да се случи. Навремето, когато аз бях спортист, всички се водихме аматьори, но получавахме заплати, защото бяхме професионалисти. И това беше факт, защото ние спортувахме. Сега това го няма.В момента децата учат до 12 клас в спортните училища и оттам нататък кой, откъде е.

Държавата не е осигурила абсолютно никакви условия за тези, които искат да продължат да спортуват, да бъдат на професионално ниво. Няма заплати, няма други условия, които са нужни, за да може един спортист да расте във високото спортно майсторство.

По време на предизборната кампания прави впечатление, че много голяма част от Вашите опоненти използват постоянно думите патриотизъм, наричат се патриотични коалиции, формации. Правилно ли е според Вас да се използва думата толкова често?

От прекомерната употреба на думата патриотизъм, тя много силно девалвира. Какво всъщност включва думата патриотизъм и какво имат предвид тези, които я употребяват? Аз не приемам патриотизма като едно деклариране на: „Аз съм българин, България над всичко“ или да развяваме българското знаме.

За мен патриотизмът се измерва в това какъв живот живеят нашите родители, какви условия сме им осигурили да живеят живота си. Измерва се също така и в това какъв живот живеем самите ние, дали сме доволни от начина, по който живеем, и не на последно място какъв живот ще оставим за нашите деца.

Това за мен е патриотизъм, а всичко останало са едни кухи фрази. Чрез патриотизма ни, трябва да обърнем и сериозно внимание на националния интерес.

Дали ще сме с Америка, или с Русия, националният ни интерес трябва да е на първо място, да бъде максимално защитен, за да можем да вървим напред. Иначе сме обречени!

Доколко изборите на 4 април са важни?

Това са изключително важни избори, ако искаме да променим живота си към по-добро, ако искаме да върнем младите хора в България, ако искаме да заживеем един нормален живот. Въпреки ограниченията срещу пандемията от Ковид 19, трябва да се гласува.

Трябва веднъж завинаги да спрем да се оплакваме, когато седнем някъде на маса. Промяната е сега и е само в нашите ръце. Гласувайте и се доверете на № 6 – „Алтернатива за Българско Възраждане”.

Не следва да има дилема дали трябва хората да отидат да гласуват. Всички сме длъжни да отидем и да гласуваме. Първо заради себе си, заради нашите деца, внуци. Това е начинът да променим живота си към по-добро.

Купуването и продаването на изборни гласове е престъпление!