Захарина Неделчева е родом от Приморско. По образование е икономист. Близо две години бе заместник-кмет в морската община с ресори образование, култура, спорт и здравеопазване. Работила е като управител на почивна станция. От доста години е в политиката. На сегашните местни избори е кандидат за кмет на община Приморско от ПП „СДС”. Интервю на Грамофона нюз със Захарина Неделчева.

Г-жо Неделчева, какво ви провокира да излезете в битката за кметския стол на община Приморско?

-  Това е желанието на хората. Аз съм човек, който поставя себе си на последно място. Винаги съм работила за хората и винаги съм искала да помогна на всеки. Понякога по цели нощи съм мислила как да помогна на определен човек, който има някакъв сериозен проблем.

На предизборните ви плакате виждаме надпис „Поемам отговорност!”. Каква отговорност ще поемете, ако хората ви изберат за кмет на Общината?

-  Поемам отговорност за делата си, Общината и всичко, което съм обещала.

Освен че от доста време сте в политика, вие сте и местен жител. Как излежда към днешна дата Приморско през вашия поглед. Има ли в града много проблеми?

-  В Приморско има много неща, които могат да се направят. Основното, което трябва да се свърши, са подходите към плажовете. Южният обход е в много окаяно състояние. Там незабавно трябва да започне подготовка, защото следващият летен сезон отново след няколко месеца ще „зачука” на вратите ни. Северният подход също има нужда от сериозен ремонт.

На дневен ред в града е и чистотата. В Приморско има нужда още от брегоукрепване и крайбрежна алея, която да свързва южната със северната част. Това, което важи за Приморско, важи и за Китен, защото той е вторият по големина град в Общината. И двата града имат спешна нужда от асфалтиране на улици. Старият Квартал на Приморско пък има крещяща нужда от воден цикъл и подмяна на канализацията, тъй като от основаването му тръбите не са сменяни.

Кое е нещото, което най-много липсва в Приморско?

-  Мечтата ми е в Приморско да има прекрасно рибарско пристанище. Местните рибари имат нужда и трябва да им се окаже нужната чест. Те са доста инициативни, дори направиха с много голямо желание рибарска хижа.

Приморско разчита основно на туристи през летните месеци, а какво е положението в по-малките населени места?

-  Селата имат огромна нужда от асфалтиране на улиици. Освен това във Веселие, Ясна поляна и Ново Паничарево имат нужда и от по един посетителски център, който да посреща чужденците. В него да се предлагат българският странджански манов мед, домашните градински плодове и зеленчуци, домашното сирене, всичко онова, което местните сами произвеждат.

Когато чуждеците започнат да купуват от готовата домашна продукция, това ще допринесе за развитието на местната икономика.  Крайно време е да се наблегне и на селския туризъм.

Село Писменово, например, е много предпочитано от туристите. За него е нужо доасфалтиране на 2-километровата отсечка до самото населено място. В Писменово има посетителски център, в който може да се предлага и странджански фолклор.

Знаете ли, хората по малките населени места живеят много скромно и не претендират за големи мащабни проекти. Те искат улиците им да бъдат асфалтирани, искат нови тротоари и нещо, което да ги впечатли. Нещо, което да впечатли и гостите, когато идват.

Хората от по-малките населени места се гордеят със своите църкви, които са по над 100 години. Те са автентични и много предпочитани от чужденците, които идвайки в селата, първо влизат в Божия храм.

Как туризмът в Приморско може да бъде удължен и да не се ограничава само в рамките на летните месеци?

-  Удължаването на сезона е много важен фактор за развитието на община Приморско. С всяка година сезонът става по-кратък и по-кратък. Преди години започваше още от 2 май и свършваше през октомври, а понякога при хубаво време и през ноември.   

Приморско и Китен са доста предпочитани туристически дестинации от хората. Мисля, че един фестивал на българската национална кухня през септември ще бъде добра идея за удължаване на сезона. Мечтата ми е и за един рок фестивал, който ще бъде под надслов „Приморско завинаги!”

Той може да обедини рок, поп и джаз музиката на едно място. На сцената ще излязат представителите на поп музиката като Йорданка Христова, за джаз музиката ще поканим Камелия Тодорова. За рок фестивала предвиждаме участие на много рок групи, една от които ще е разбира се „Сигнал”.

Кое ще бъде първото нещо, с което ще се заемете, ако станете кмет на Приморско?

-  Веднага ще започна с работата по южния обход. Хората искат промяна и да видят нещо ново, нещо по-добро.

Зад вас в кампанията застанаха 12 души като кандидати за общински съветници. Нека представим и тях.  

-  В листата има много икономисти като Миглена Барцулева, Диляна Янакиева и Атанас Зелеников. Инж. Ваня Проданова е преподавател в „Техническия университет”. Гергана Стоянова е учител в Английската гимназия и е спортен съдия. Нейно е предложението за изграждане на зала, която може да се използва през зимата и лятото за развитието на децата от всички спортове.

Тодор Боготав е представител на рибарите, а Тонка Вълчева на туристическия бранш. Красимир Болсуранов е от Китен и има бизнес. В листата е и Георги Барцулев, който е бивш кмет на Приморско. Той е човек с много богат опит. Любомир Христов пък е фармацевт.

Каква кампания водихте в продължение на един месец?

-  Моята кампания е позитивна, градивна и не коментирам никого от опонентите си. Съвсем наскоро ме питаха как виждам изхода на изборите. Отговорих, че той ще се реши от хората.

Остават броени дни до деня на местния вот. Какво искате да кажете на хората?

-  Че ги обичам. Те го знаят. Хората искат внимание и някой просто да ги изслуша. Те не искат много и се задоволяват с много малко.

Г-жо Неделчева, какво е за вас Приморско?

-  Любов. Приморско е всичко за мен. Моите проблеми свършват с морето, с шума му, всичко това ме успокоява и ми дава сили.

На предстоящите местни избори Захарина Неделчева е под №64 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!