Снимка: Флагман.БГ

Бургас може да има леко метро, а амбициозната идея е на коалиция „Ние, гражданите”. Сериозните намерения на местните политици съобщи кандидатът за общински съветник и бизнесмен Ангел Божидаров, който от 8 години е член на комисията по транспорт.

„Още от първия ден на новия Общински съвет с колегите от „Ние, гражданите”, които ще бъдат избрани, ще започнем сериозна работа с крайна цел – изграждане на леко метро в Бургас. Леко метро означава 3 в 1 – наземна железница, там, където трябва да прескочи даден участък се вдига във въздуха на бетонови пилони- това го има в цяла Европа.  Само в централна градска част от ж.п. гарата до хотел „Космос” ще влезе под земята, а оттам излизайки отново на земята  да се раздели на две-към комплексите „Изгрев” и „Славейков”. Това не е идея от сега, вчера или онзи ден. Тази идея е с давност 8 години”, обясни Божидаров. “

Преди 8 години говорих с кмета Димитър Николов по този въпрос, но тогава ставаше дума за изцяло подземен вариант на стандартно метро, което не можеше да се осъществи предвид някои пречки. Денивелацията на „Меден рудник“, подземните води, по-малко от 300 000 жители в Бургас, както и по-високата цена. С варианта за леко метро три от тези пречки (висока цена, по-малко от 300 000 жители и денивелацията на Меден Рудник) отпадат. А за подземния участък от ж.п. гара до хотел Космос вече има решение.

Той е категоричен, че след изборите с колегите си ще поискат всички политици от новия местен парламент да подкрепят предложението, а за целта ще бъде свикана и кръгла маса със специалисти, които да дадат предложения за трасето.

По думите на Божидаров финансирането на бъдещото леко метро може да е само със спечелен  европроект. „Наскоро г-н Новаков, евродепутат от ГЕРБ обяви, че Еврокомисията отваря нови програми в периода 2021 до 2027 г, а първата е за транспорт”, уточни още кандидатът за общински съветник.

По груби сметки той пресметна, че мащабният проект би струвал около 160 милиона евро за 20 километра, тъй като километър от трасето, според специалисти излизал 3-4 пъти по-евтино от стандартното метро, тоест около 8 милиона евро. По новите програми ЕС ще финансира 70%, а за общината остава съфинансиране от 30%, или около 48 милиона евро. Като се има предвид, че лекото метро може да се строи по 4 километра на година, то общината, ще трябва да финансира по 8 милиона на година при срок от 6 години.

Божидаров  изтъкна, че изграждането на лекото метро в града, ще реши транспортните проблеми на Бургас за 100 години напред, за разлика  от интегрирания градски транспорт  който е глътнал над  160 милиона лева и ефекта е…! “

Всичко зависи от волята на новия Общински съвет и кмета, който и да е той, за осъществяването на проекта. Бургас ще върви напред само, ако всички се обединяват около добрите идеи. Разговарял съм по темата с кандидат кметовете Николов, Тишев, Бачийски и Табаков. След тези разговори съм оптимист“-завърши Божидаров.                 

 

На предстоящите местни избори коалиция „Ние, гражданите“ е с № 68 в бюлетината.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!