Спешни промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация приеха депутатите. Те предвиждат в селата с население от 100 до 350 души население да бъдат назначавани кметски наместници.

Промените влизат в сила още на 28 октомври, ден след местния вот. Поправките в закона бяха внесени от депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС и бяха обсъдени като извънредна точна в дневния ред на парламента.

Целта им е да се запуши законодателната празнота, допусната с поправките в Изборния кодекс, предвиждащи населени места с под 350 жители да не избират кмет на кметство.

Кметството обаче е административно-териториална единица, което се открива, създава и закрива по определена процедура, обвързана с решение на местния общински съвет и местен референдум.

В момента у нас има над 1000 кметства, в които няма да се избират кметове.

Същевременно законът казваше, че на местата, които не са кметства, се назначават кметски наместници. Така тези населени места с население под 100 души ще имат кметски наместници, а за тези между 100 и 350 не беше предвидено да имат нито кметове, нито кметски наместници.

Искрен Веселинов от Обединени патриоти обясни, че спешните поправки в закона, които бяха приети днес, са в отговор на искането на НСОРБ да се уреди въпросът преди изборите на 27 октомври.

Дора Янкова от БСП пък коментира, че сдружението на общините настоява поне от месец и половина да се реши проблемът, а парламентът прави промени в деня, в който се открива предизборната кампания.

Източник: Днес.бг