Върховният административен съд обяви за недействителнен избора на кмет на айтоското село Карагеоргиево. До касирането на изборите се стигна след жалба на ДПС.

На балотажа от 3 ноември за кмет беше избран Метин Летифов от ГЕРБ. Тогава той получи 338 гласа, а за опонета му Зюмбюл Ахмед гласуваха 336 души. Заради минималната разлика от два гласа, ДПС поиска повторно преброяване на бюлетините.

Общинската избирателна комисия отхвърли жалбата, а Бургаският административен съд не откри съществени нарушения. Магистратите отчетоха само една недействителна бюлетина, но това не промени изборния резултат.

Според Върховния административен съд обаче приема, че неправилната квалификация на бюлетините, която се отразява на характера на гласа на избирателя – действителен или недействителен, не е техническа грешка, нито грешка в пресмятането.

“Неправилното отчитане на изборния резултат в резултат на преценката на действителните и недействителните бюлетини съставлява нарушение на материалния закон и води до касиране на изборния резултат”, посочват от ВАС.