В нощта на изборите в Бургас ще има независим преброителен център и мобилно приложение „Честни избори Бургас 2019”, което ще показва в реално време какъв е бил вотът на бургазлии. Това обявиха в последния ден от предизборната кампания от „Движение България на

„Паралелното преброяване ще се извършва чрез уеб приложение, което ще бъде достъпно на Андроид. В него ще се въвеждат данните от изборните протоколи, които ще бъдат предоставяни от застъпниците, участващи в изборния процес. Самият преброителен център ще се намира в сградата, срещу Водната палата, а достъпът до залата за обработване ще бъде отворен за медии, представители на партии и граждани”, обясни кандидатът за общински съветник от „Движение България на гражданите” Антон Иванов.

От своя страна кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков гарантира, че няма да се допусне изтичането на никакви лични данни.

„В уеб приложението ще се публикуват само резултатите, така че нека от ОИК бъдат спокойни. Много е важно в Бургас да има честни избори и демокрацията да надделее“, обясни Табаков. Той уточни, че още днес ще се проведат разговори със всички политически сили, които участват в местния вот. Идеята е те да подпишат меморандум и заедно да работят в независимия преброителен център.