Настоящи кметове на три бургаски общини отново ще се опитат да спечелят доверието на съгражданите си идната неделя. Градоначалниците от Карнобат, Средец и Приморско не успяха да спечелят местните избори на първи тур и имат още няколко дни да докажат пред избирателите си, че са най-добрите.

Управникът на Карнобат Георги Димитров излезе в кандидат-кметската кампания, борейки се за четвърти мандат. Димитров бе издигнат от инициативен комитет, подкрепен от местната Коалиция Алтернатива за Българско възраждане /АБВ/ и Обединен блок на труда лейбъристи /ОБТ/.

В битката за кметското място се явиха още двама претенденти на Димитров-Тодор Байчев от БСП, който към настоящия момент е народен представител и Владимир Крумов от ГЕРБ, който е зам.-областен управител на Бургаско.

Късно вечерта в изборната нощ стана ясно, че Димитров не минава 50 % граница, за да е първи и, че за дългогодишния градоначаник са гласували 3 837 души.  

Напълно обработените вече бюлетини показват, че за Байчев вота си са дали 3 606 карнобатлии, а за Крумов 2 298 души. Тази неделя местните ще изберат кой да управялва Карнобат в следващите четири години.

Странджанската община Средец също не успя да излъчи свой кмет още на първи тур. Иван Жабов от ГЕРБ управлява осем години общината и отново се яви, за да продължи развитието й. На първи тур той спечели гласовете на 3 253 души, но те не му стигнаха, за да е победител.

Срещу Жабов излязоха Живко Гърков от СДС и Иван Кичев от БСП. По-висок резултат от двамата спечели Гърков, за когото гласуваха 1 747. Вотът си за Кичев дадоха 1733 души. На балотажа в неделя местните ще решат кой да седне на кметското място.

След няколко дни ще стане ясно и кой ще вземе ключа за община Приморско. На балотаж се явяват досегашният кмет на морската община д-р Димитър Германов от ГЕРБ, който има два мандата зад гърба си и бизнесменът Стоян Василев, издигнат от местна Коалиция МИР /Политическа партия Воля, Политическа партия БЗНС/.

На първи тур Германов спечели 1 887 гласа, а Василев – 666 гласа. Двамата имат още няколко дни, за да убедят приморчани да гласуват за тях.

За балотаж се готвят още в Созопол и Сунгурларе. В морската община един срещу друг излизат дългогодишният председател на Общинския съвет Красимира Германова от ГЕРБ и банковият мениджър Тихомир Янакиев от БСП. Той успя да спечели 3 366 гласа и макар разликата му с гласовете на Германова да беше голяма, той не успя да е първи.

Кандидатът на ГЕРБ изкара 2 438 от гласовете на созополчани. Който и от двамата да спечели местния вот в неделя, ще ръководи Созопол за първи път. Последните 14 години общината се управляваше от Панайот Рейзи. На изборите тази година той се яви като кандидат за общински съветник от СДС.

Интересни избори се очертават и в Сунгурларе. За кметското място ще се борят кандидатът от ГЕРБ и екскмет на общината д-р Георги Кенов и Хатидже Георгиева от ДПС, която досега бе заместник-кмет в изминалото управление на администрацията. 150 гласа не стигнаха на дамата, за да спечели изборите от първия път. Тя спечели общо 2 877 гласа, а Кенов-2 647. В неделя местните ще определят следващия управник на Сунгурларе.