Тодор Ангелов е председател на Тракийското дружество „Екзарх Антим” I. Общински съветник от „Заедно за Бургас” в предишния местен парламент. На предстоящите местни избори в неделя Ангелов е кандидат за съветник от Коалиция ”Ние, гражданите”. Интервю на Грамофона нюз с Тодор Ангелов

Г-н Ангелов, какво ви провокира да участвате като кандидат за общински съветник на местните избори от коалиция „Ние, гражданите?

-   На първо място необходимостта от защита на Тракийската кауза. През последната година са нароиха много пенсионерско – тракийски дружества и късно осъзнали се потомци на тракийски българи, които искат да се облажат от страданията и мъката на нашите предци. Това аз и моите съратници няма да допуснем.

Какво според вас не направи управлението на ГЕРБ през последните 12 години, което е важно за хората?

-  Не направи много неща, но най-страшното, което се случи през последните 12 години е батакът, в който вкараха икономиката в родния ми град. Да, Бургас е красив, но хората му са без работа, а повечето работещи са на минимална заплата. Младите напускат не заради красивата градинка, а защото няма работа и не могат да си гледат децата и семействата.

На кои гласове разчитате, все пак вие стоите начело на автентичното тракийско дружество „Екзарх Антим I” в Бургас?

-  Разчитам най-много на членовете на нашето 123-годишно дружество. Там са моите роднини, приятели и съратници – потомци на честните и работливи тракийски българи.

Очаквате ли тракийците от „Странджа” да гласуват за вас?

-  Ако визирате членовете на нашия тракийски клуб „Странджа“, базиран в ж.к. Меден Рудник, те до един са заявили подкрепата си за мен.

Излизате като кандидат за общински съветник от коалиция „Ние, гражданите”. Намирате ли съмишленици в тази шарена на пръв поглед формация?

-  Категорично ДА. В листата има и други членове на Тракийското дружество. Освен това там е и представителят на арменската общност Степан Дадурян, който е достоен потомък на предците си. С арменците имаме сходна съдба в османската държава.

Как ще работите в бъдещия местен парламент с големите политически формации ГЕРБ и БСП?

-  Както и до сега на принципна основа и твърда опозиция, когато става въпрос за продажбата на общински апартаменти. Не разбрах само, защо говорите за БСП като за голяма формация в Бургас.

Ще бъде ли Тодор Ангелов опозиция на ГЕРБ или ще търсите конструктивен диалог?

-  Конструктивен диалог със съветниците от ГЕРБ може да има само тогава, когато са по -малко от половината, на което се надявам, иначе ще продължи досегашното лицемерие и надменност. Изключвам г-н Николов, който на няколко пъти се налага да им налива акъл и политика в главите.

Кой ще подкрепите за кмет, след като стана ясно, че вашият кандидат Шейков е дисквалифициран от кампанията?

-    Ние тракийците знаем кой какво е направил за най-голямото и най-активно дружество в България и той ще получи нашата подкрепа. Ако се стигне до балотаж ще заявим публично подкрепата си след като я съгласуваме с коалицията.

По съвест ли ще гласувате в местния парламент като общински съветник или ще чакате партийните съвети на уважавания бизнесмен Бенчо Бенчев?

-    В интерес на истината през последната година, в която бяхме в една група с господин Бенчев, много пъти съм го убеждавал в моята позиция и той ме е подкрепял. Никога не се е опитвал да ми казва как да гласувам. Много пъти съм молил и получавал подкрепата на групата. Но винаги бих го подкрепил, ако ме убеди, че гласуването е в полза на моя роден град.